«Stingeţi aici ţigările să nu mai murdăriţi plaja!»

31 iulie 2012 15:10   Național
Ultima actualizare:

Angajaţii de la salubritate muncesc, în fiecare seară, câteva ore bune ca să dea un aspect decent plajelor, doar pentru a o lua de la capăt a doua zi. Aceştia spun că, dacă ambalajele mai sunt, din loc în loc, aruncate la coş, turiştii nu se sfiesc să arunce mucurile de ţigară direct în nisip.

Astfel, un grup de ecologişti prezenţi pe Litoral au găsit o cale pentru a convinge fumătorii să nu mai arunce chiştoacele pe plajă.

Până să se deplaseze la un coş de gunoi, amatorii de ţigări au la îndemână o soluţie pe care le-a pus-o la dispoziţie Oceanic Club, societatea de explorări oceanografice şi protecţie a mediului marin, la iniţiativa unor voluntari Petrom.

Aceştia au avut ideea de a fabrica scrumiere ecologice pe care fumătorii să le poarte la ei în permanenţă, astfel încât mucurile de ţigară să nu mai fie aruncate la întâmplare.

Din reciclarea unor PET-uri cu defecte au ieşit peste 500 de scrumiere ecologice, care au fost împărţite fumătorilor aflaţi pe plaja din Mamaia.

Scrumierele eco sunt în forma unor fiole cu capac, în care poţi pune chiştoacele. Materialul este rezistent la temperaturi înalte şi nu lasă să treacă mirosul de ţigară.

„Dacă aveam 10.000 de bucăţi, pe toate le dădeam pe plajă.

Oamenii sunt comozi şi dacă le e greu să meargă 30 de metri până la coşul de gunoi, soluţia a fost să le dăm scrumiera la purtător", spune Răzvan Popescu-Mirceni, director coordonator al Oceanic Club.

„Problema resturilor de ţigară de pe plajă nu se referă doar la partea estetică. Nu sunt simple gunoaie, ci moarte lentă pentru peşti şi pasări", mai explică acesta.

Click! spune:

Aproape 3 miliarde de mucuri de ţigară se aruncă anual în natură, în România.

Ţara noastră se situează printre primele din lume în această statistică.

Anual, la nivel global, peste 72 de miliarde de mucuri de ţigară sunt aruncate în natură.

Filtrele ţigaretelor nu sunt biodegradabile şi au o durată între 5 şi 20 de ani.

Mai multe