STRIGĂTOR LA CER! O instanţă italiană a redus daunele pentru moartea unui român, motivând că nivelul de trai diferă

4 august 2015 14:36   Național
Ultima actualizare:

Curtea de Apel din oraşul italian Milano a redus cu o treime valoarea daunelor destinate familiei unui român decedat într-un accident rutier, scrie ziarul „La Repubblica”, citat de Mediafax. Instanța a motivate decizia prin faptul că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia.

Românul Vasile P. a decedat în octombrie 2007, după ce a fost lovit de un camion în orăşelul italian Barletta (regiunea Puglia, sudul Italiei).

Dosarul accidentului a ajuns la instanţele din regiunea Lombardia (nordul Italiei), pentru că acolo este sediul companiei de asigurări a şoferului de camion.

În decizia iniţială, Tribunalul din Milano stabilise despăgubiri în valoare de 210.000 de euro pentru familia românului, după o reducere cu 50% pentru că bărbatul a fost considerat coresponsabil de accident dat fiind că se afla pe marginea carosabilului în momentul impactului.

Însă, în 24 iulie, Curtea de Apel din Milano a dispus reducerea valorii daunelor cu 30%, argumentând că soţia şi copiii românului trăiesc în România, unde nivelul de trai este mai scăzut decât cel din Italia.

„Valoarea daunelor se reduce cu 30%, date fiind costurile mai mici de trai în statul de rezidenţă”, au motivat judecătorii Curţii de Apel din Milano, stabilind despăgubiri de 140.000 de euro.

„În calcularea valorii daunelor s-a ţinut cont de specificităţile zonei monetare naţionale în care vor fi utilizaţi banii oferiţi familiei”, precizează instanţa italiană.

Cazul a stârnit atenţia presei italiene, care consideră că este vorba de nerespectarea criteriului egalităţii.

Mai multe