Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial

5 aprilie 2022 11:28   Național

Noua structură a viitorului an școlar, anunțată săptămâna trecută de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost aprobată de toți factorii de decizie și publicată în Monitorul Oficial. Astfel, școala va începe la 5 septembrie și, pentru prima dată, nu vom mai vorbi despre semestre și trimestre, ci despre „module de învățare”.

Anul școlar 2022-2023 va fi împărțit în 5 module de învățare, alternate cu 5 vacanțe. Are o durată de 36 de săptămâni, dar este la fel de scurt ca cel actual, în ceea ce privește numărul zilelor de școală, a precizat edupedu.ro. Și, dacă până acum exista și o vacanță doar pentru copii de grădiniță și elevi de clase primare (cea din octombrie), de la anul toți elevii vor avea același program de școală și de vacanțe.

Structura anului școlar 2022-2023

·        5 septembrie – 23 octombrie: modulul 1 de învățare

·        24 – 30 octombrie: prima vacanță

·        31 octombrie – 22 decembrie: modulul 2

·        23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023: vacanța de iarnă

·        9 ianuarie – februarie 2023: modulul 3

·        Februarie: O săptămână de „vacanță mobilă”. „În februarie vom avea cea de-a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean, prin consultare cu cei implicați. Deci este vorba despre o vacanță „mobilă”, de o săptămână.

·        Februarie – aprilie 2023: modulul 4 de învățare, care se va derula până în preajma sărbătorilor pascale

·        8 – 23 aprilie 2023: vacanța de primăvară

·        24 aprilie – 16 iunie: modulul 5 de învățare

·        Din 17 iunie 2023 începe vacanța de vară.

Se renunță la teze

O altă schimbare majoră pentru învățământul preuniversitar este renunțarea la teze. Vor rămâne, în schimb, testările periodice, precum și niște „evaluări sumative” la începutul și finalul anului școlar. Aici, „corectarea nu se mai face de către profesorii cu care elevul lucrează tot anul, ci lucrarea va fi distribuită electronic către doi evaluatori care nu se cunosc între ei”, explică ministrul. Deocamdată, oficialii din Educație nu au hotărât care va fi procedura de închidere a mediilor, la finalul celor 5 module de învățare.

Va fi o „Săptămână Altfel” și o „Săptămână Verde”

O altă noutate din structura anului școlar 2022 - 2023 va fi introducerea unei „Săptămâni Verzi”, când „elevii vor fi mobilizați în jurul activităților de mediu”, a mai anunțat Sorin Cîmpeanu: „Alături de «Săptămâna Școala Altfel», vom avea și «Săptămâna Verde». Acestea vor fi introduse în modulele 4 și 5”. Școlile vor avea libertatea să-și aleagă în ce modul programează fiecare Săptămână, în funcție și de condițiile meteo.

Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Mai multe