Studentă la Medicină, vinde legume ca să-şi ajute familia

9 august 2018 19:49   Național
Ultima actualizare:

Deşteaptă, frumoasă şi cu suflet mare! O tânără din Teleorman care a intrat la Medicină, la buget, vinde legume în piaţă ca să-şi ajute familia. O fotografie cu Lorena, făcută de o fostă profesoară, a devenit rapid virală pe Internet.

„Ea e Lorena. Din Peretu, Teleorman. Absolventă a Colegiului Naţional Al. I. Cuza. Secţia bilingv. Recent admisă la Medicină, la Bucureşti. La buget. Vinde la piaţă ca să-şi ajute părinţii să-şi vândă recolta proprie. Nu pot avea decât respect şi admiraţie pentru ea. Mai are şi ochii albaştri. Slăbiciunea mea...“, acesta este mesajul postat pe Facebook care însoţeşte poza ce a devenit virală. Peste 3.300 de oameni au dat like, iar în jur de 2.200 au distribuit-o. 

Autoarea imaginii este Cristina Sandu, care i-a fost profesoară de engleză Lorenei în liceu. „A fost o reacţie de moment s-o fotografiez“, a mărturisit Cristina pentru adevarul.ro. Îşi mai văzuse eleva în vacanţa din clasa a IX-a, când a cumpărat morcovi de la ea. Lorena voia să îi dea pe gratis, dar profesoara nici n-a vrut să audă. Iar miercuri, 8 august, căuta ardei de la ţărani şi a zărit-o pe fosta ei elevă. O înlocuia pe mama ei pe care a trimis-o din aerul dogoritor al pieţei în magazinele cu aer condiţionat. 

A obţinut 84 depuncte din 100

Despre ea, Lorena, pe numele întreg Lorena Buzdugan, spune că postarea de pe Facebook a fost o surpriză neaşteptată. Lori, cum îi zic prietenii, are 18 ani şi locuieşte în Peretu, o comună din Teleorman situată la vreo 60 de kilometri de reşedinţa de judeţ. Părinţii ei sunt agricultori de ani buni. Au culturi de ţelină, cartofi şi ardei la Peretu. „Nu e prima dată când vând legume. În fiecare vacanţă ajut cum pot şi la grădină, şi la vânzarea produselor“, spune fata.

A absolvit profilul Matematică-Informatică Bilingv la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Alexandria, unde, vreme de patru ani, a făcut zilnic naveta, din Peretu la Alexandria, cu autobuzul. „Eh, era...rutină“, zice ea. La Bacalaureat a luat 9,70 şi i s-a părut uşor. 

Din clasa a X-a a început să înveţe pentru Medicină. Două profesoare, una de la liceul absolvit şi alta din Roşiorii de Vede au ajutat-o să fie cu Biologia şi Chimia la nivelul cerut la examen. „Mereu am fost încurajată de familie să fac ceea ce îmi doresc, am fost susţinută şi cred că asta e cel mai important“, zice ea.

La examenul din 25 iulie, la UMF Bucureşti, a avut emoţii, cu toate că a apreciat subiectele primite drept accesibile. „M-am pregătit mult înainte. Ştiam la ce să mă aştept”. A obţinut 84 de puncte din 100 şi a intrat pe un loc la buget.  Punctajul o mulţumeşte, deşi adaugă un „se putea şi mai bine“. 

Mai multe