Studiu Ires despre vaccinare. Câți români din industria jocurilor de noroc își doresc să se imunizeze și cu ce

22 martie 2021 12:10   Național
Ultima actualizare:

În momentul în care un vaccin anti Covid-19 va fi disponibil pentru dv, vă veți vaccina? Este întrebarea adresată respondeților care au participat la un studiu Ires realizat în rândul salariaților din industria jocurilor de noroc. 45% dintre au răspuns că da, în timp ce 62% doar dacă le-ar recomanda angajatorul.

Un studiu derulat de Ires, la comanda industriei jocurilor de noroc din România, scoate în evidență că 45% dintre respondenți vor să se vaccineze, 33% sunt reticenți la vaccinare, din cauza modului în care vaccinurile au fost testate (studii clinice), gradul de incidență și gravitatea efectelor adverse, eficiența lor, durata imunizării, iar 22% nu s-au hotărât până la momentul desfășurării sondajului.

45% dintre respondenți vor să se vaccinze, restul sunt reticenți sau nehotărâți

Scepticii sunt marcați de neîncredere în autorități și în companiile farmaceutice sau de negarea existenței sau gravității Covid-19.

Dintre cele trei vaccinuri folosite, 1 din 3 respondenți preferă Pfizer, iar 1 din 10 nu are nici o preferință.

Interdicțiile de pe durata pandemiei au afectat major respondenții, 8 din 10 angajați ai industriei jocurilor de noroc spun că au fost afectați în ultimul an.

91% dintre cei care s-au declarat afectați au spus că au fost în șomaj tehnic, iar 87% au declarat că le-au fost reduse semnificativ veniturile. Imposibilitatea de a călători, schimbarea condițiilor de lucru și imposibilitatea de a lucra full time sunt alte consecințe ale pandemiei.

Angajatorii, punct de referință pentru indeciși și sceptici

Încrederea în politicieni și mesajele lor pro-vaccinare este de doar 5%, încrederea în mesajele vedetelor este apreciată de doar 4% dintre respondenți, iar 18% dintre indeciși s-ar vaccina ca urmare a unui exemplu oferit de sportivi.

Același studiu arată că angajatorii sunt un punct de referință crucial pentru mulți angajați. Membrii familiei, angajatorii și colegii sunt primele 3 categorii de persoane despre care indecișii cred că ar putea să-i convingă să se vaccineze.

65% dintre respondenți s-ar vaccina la recomandarea angajatorului

De altfel, 62% dintre angajați s-ar imuniza dacă angajatorul le-ar recomanda acest lucru.

În plus, aproape două treimi din respondenți ar fi dispuși să primească mai multe informații despre vaccinare de la angajatori, care sunt percepuți drept o sursă sigură de informare, un vector de influență pro-vaccinare.

Studiul „Percepții, atitudini și comportamente ale angajaților din industria jocurilor de noroc cu privire la procesul de vaccinare împotriva Covid-19” a fost realizat, în perioada 5-9 martie 2021, pe un eșantion de 3.963 de angajați, din industria pariurilor și jocurilor de noroc de tip slot-machine.

Sondajul a fost realizat la comanda asociațiilor profesionale reprezentative ale industriei, Romslot, Romanian Bookmakers și Rombet.

Citește și: 

Ministrul Sănătăţii nu exclude carantinarea Capitalei, dacă rata de incidenţă trece de 6 la mie

345.150 doze de vaccin Pfizer sosesc luni în România

Mai multe