Studiu: purtatul măștii adâncește ridurile de expresie. Ce poți face pentru a-ți proteja pielea
Un studiu realizat în Coreea de Sud arată că după o lună în care subiecții au purtat masca de protecție împotriva Covid-19, timp de 6 ore pe zi, ridurile de expresie ale acestora s-au adâncit. În plus, au apărut noi linii fine, în special în zona din jurul ochilor, iar porii au devenit încărcați, fiind predispuși la acneee și puncte negre.
Inițiatorii studiului, aprobat de OATC Institutional Review Board, au comparat rezultatele cu situația în care subiecții au purtat masca la fel de mult, dar și-au îngrijit constant pielea, folosind produse de hidratare ori tratamente profesionale realizate de medicii esteticieni.
În cel de-al doilea caz, efectele negative ale măștilor au fost diminuate considerabil, constatându-se o deteriorare mult mai redusă a calității pielii, chiar dacă au purtat aceeași mască, la fel de mult timp. Rezultatele studiului sunt detaliate de medicul chirurg estetician Iancu Morad. Acesta a explicat ce se întâmplă la nivelul dermului atunci când tenul este acoperit de masca de protecție și când pielea este agresată de marginea abrazivă a măștii.
“În primul și în primul rând, trebuie să subliniem faptul că este deosebit de important să ne protejăm purtând mască, sănătatea noastră și a celor din jur fiind prioritară în condițiile pandemiei. Așadar, indiferent de efectele nedorite de ordin estetic, este necesar ca masca să fie purtată atunci când autoritățile impun acest lucru. Cu toate acestea, da, există și dezavantaje”, a spus Iancu Morad
Ce se întâmplă atunci când purtăm masca de protecție mai multe ore
- În primul rând, pielea este privată de contactul cu aerul proaspăt și cu razele soarelui;
- Apoi, se poate produce un efect de seră, afectând nivelul hidrolipidic și expunând astfel pielea mai ușor la agresiunea agenților externi;
- Ridurile existente sunt accentuate și pot apărea noi riduri din pricina deshidratării, dar și a contactului îndelungat al marginilor măștii cu pielea. Să ținem cont că marginea superioară a măștii strânge deseori pielea pomeților și o încrețește pe cea sensibilă din jurul ochilor, mai ales când vorbim. Această presiune continuă asupra zonei sensibile face ca ridurile existente să se accentueze și să apară altele noi;
- Se accentuează ridurile nasolabiale, liniile ce pornesc de la colțul nărilor până la colțul buzelor, chipul per ansamblu căpătând un aspect îmbătrânit;
- Nu în ultimul rând, persoanele cu ten mixt sau gras pot constata că au porii mai încărcați și că sunt predispuși la apariția sau agravarea acneei.
Prin urmare, este deosebit de important să fim mai atenți ca niciodată la îngrijirea pielii. Dacă suntem nevoiți să purtăm mască multe ori pe zi, ne consultăm cu medicul dermatolog sau estetician și alegem tipurile de tratamente adecvate situației noastre.
Hidratarea tenului sau tratamentele de înfumusețare sunt obligatorii, atunci când purtăm mască
Fie seruri sau creme de hidratare și rejuvenare, fie tratamente neinvazive sau minim invazive, cu efect mai intens, care acționează din straturile profunde ale dermului, făcând pielea mai rezistentă în fața agresiunii externe.
”Inserăm cocktail de substanțe hrănitoare și vitamine cu ajutorul Dermapen, care hidratează intens și refac fibrele naturale de colagen distruse, Terapia Vampir pentru întinerire și ameliorarea ridurilor sau estompându-le pe cele existente cu injecții fine de toxină botulinică. În acest mod, chiar dacă purtăm mască și aceasta aplică o presiune pe zona sensibilă din jurul ochilor, nu vom mai constata că ridurile se adâncesc, păstrându-ne, în același timp, și un aspect estetic întinerit și proaspăt”, a explicat medicul Iancu Morad.
Citește și:
Măștile de protecție. 8 lucruri pe care trebuie să știe toată lumea
Un neurolog celebru avertizează: ”Măștile provoacă dureri de cap și chiar pierderea cunoștinței”