Sub pom le iei cu 10 lei, în piață dai dublu de vrei

19 mai 2015 21:18   Național
Ultima actualizare:

Se coc într-un singur loc dar, se scumpesc cu fiecare kilometru. Cireşele de mai ajung o adevărată delicatesă dacă le cumperi din pieţele bucureştene. De aici le iei cu 25 de lei, iar de la piciorul pomului cu 10 lei.

S-au copt cireşele româneşti, iar odată cu ele au înflorit şi afacerile.

La Păuleşti, în Prahova, este patria cireşelor de mai, locul unde fiecare localnic are în curte cel puţin un pom.

Fructele sunt culese şi vândute apoi chiar în faţa porţii. Ieri se dădeau cu 10 lei kilogramul.

“Altceva nu creşte la noi. Am încercat să plantăm piersici, caişi, meri, dar se usucă. Pământul este foarte bun pentru cireşi”, ne explică Gheorghe Stoica, 75 de ani.

Toată viaţa şi-a petrecut-o la cules. Are 20 de cireşi, care îi aduc un profit bun. Vinde cam 30 de kilograme pe zi şi se laudă că  fructele sunt ecologice, nestropite şi proaspete.

Iar cumpărătorii nu întârzie să apară. Ştiu că la 10 lei e un adevărat chilipir. În pieţe, preţul este mai mult decât dublu. În Piaţa Obor, din Capitală, ţăranii veniţi cu marfa din Giurgiu, Vrancea şi Prahova o dau cu 25 de lei. “Acum două săptămâni cireşele au fost 100 de lei/kg, iar săptămâna trecută 50 de lei/kg”, ne-a mărturisit administratora pieţii. Ţăranii se scuză şi spun că trebuie să-şi acopere costul transportului şi taxa pe tarabă. 

Mai multe