Suceava e închisă! 9 lucruri pe care trebuie să le știe toți sucevenii

31 martie 2020 19:21   Național
Ultima actualizare:

Suceava este, oficial, închisă, iar carantina instituită în oraș și în alte opt comune limitrofe se va menține pe toată perioada Stării de Urgență. Decizia a fost luată în urma creșterii alarmante a numărului de decese în rândul persoanelor infectate cu Covid-19. Este o măsură care îi sperie și îi îngrijorează pe foarte mulți dintre locuitori, iar oamenii se întreabă ce se va întâmpla cu ei de acum încolo. Iată ce trebuie să știe fiecare sucevean!

Toți cei care locuiesc în Suceava și comunele limitrofe închise și ele de autorități trebuie să știe că starea de carantină în care se regăsește orașul le va schimba, într-o oarecare măsură, viața, dar situația nu trebuie privită cu spaimă sau neîncredere.

Orașul va fi aprovizionat cu o cantitate suficientă de alimente

Chiar dacă se află în carantină, orașul Suceava va fi aprovizionat cu o cantitate mai mult decât suficientă de alimente, apă, produse de igienă personală, produse și articole de uz casnic, etc. Nimeni nu va rămâne fără mâncare! Nimeni nu va rămâne fără produsele de bază de care e nevoie în gospodărie. Recomandat ar fi ca populația să nu dea năvală în magazine pentru aprovizionare, deoarece mâncare se va găsi în orice supermarket, hypermarket sau magazin alimentar. Stocurile de produse vor fi în continuu suplimentate și nu există nici un risc în ceea ce privește lipsa alimentelor.

Suceava va fi alimentată cu apă, curent și gaze

Nici un locuitor al orașului nu va fi afectat de lipsa de apă potabilă, de lipsa de energie electrică sau gaze naturale din cauza intrării în carantină a orașului. Aceste utilități vor fi furnizate în continuare, la fel ca și până acum.

În oraș există aproape 1.000 de persoane bolnave, dar asimptomatice

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi 24 că în prezent în Suceava se estimează un număr de aproape 1.000 de persoane infectate cu Covid-19, care nu prezintă nici un simptom de boală și care circulă libere pe străzi. Neștiind că sunt bolnave și nefiind înregistrate nicăieri, aceste persoane intră în contact cu altele sănătoase și există riscul de răspândire și mai accelerată a virusului.

Cetățenii sunt sfătuiți să respecte cu strictețe igiena și măsurile impuse de autorități

Riscul de îmbolnăvire cu coronavirus este mai mare în Suceava decât în alte zone ale țării, dar, dacă se iau măsuri suplimentare de protecție si se respectă legea impusă de Ordonanțele Militare în vigoare, situația nu ar trebui să se agraveze. Iată ce stă în puterea fiecăruia să facă!

Spală-te cât mai des pe mâini cu apă și săpun

Spălatul pe mâini cu apă și săpun este cel mai simplu lucru pe care orice om îl poate face în această perioadă pentru a se feri de îmbolnăvire. Este, de asemenea, și cel mai important deoarece, în acest fel, se elimină virusul care, altfel, ar putea păstrunde în organism. Spală-te pe mâini de fiecare dată când vii de afară, indiferent că te-ai dus la cumpărături, la serviciu sau la vreo rudă apropiată, vârstnică, care are nevoie de ajutor.

Cu ce poți înlocui masca de unică folosință

În cazul în care nu ai mască de unică folosință, ferește-ți gura și nasul cu un batic, un fular, o eșarfă, o cagulă de biciclist – orice material textil care ar putea să împiedice virusul să pătrundă în organism. Nu sunt la fel de eficiente, nu te protejează 100% (nici masca n-o face) dar reduc mult riscul de îmbolnăvire. Imaginează-ți că treci pe lângă o persoană care tușeșete. Poate este bolnavă și nu știe încă. Dacă nu îți ferești nasul și gura, virsul care se află în stropii de salivă ce ajung în aer te poate infecta și pe tine. Dacă ai căile respiratorii protejate, riscul la care ești expus e mai mic.

Păstrează distanța față de cei din jur

Când mergi la cumpărături, păstrează distanța față de persoanele din magazin. La fel trebuie să procedezi și când stai la coadă, la casa de marcat. Distanța minimă este de doi metri. Recomandat ar fi să procedezi la fel și când te afli pe stradă, nu numai în spații închise. De asemenea, nu atinge nimic în jurul tău precum suprafețe, obiecte sau alți oameni.

Rămâi în casă! Ieși afară doar pentru urgențe

Când îți vine cheful să ieși la o mică plimbare sau la cumpărături neesențiale, de care nu ai neapărată nevoie, gândește-te că în drumul tău s-ar putea să te întâlnești cu o persoană bonavă și să aduci virusul acasă. Gândește-te cum ar fi să pleci sănătos și să te întorci după jumătate de oră infectat. Fă-ți cumpărăturile online, ieși afară la ore când nu este aglomerat și doar pentru urgențe, stai cât mai mult în casă și totul va fi bine. 

Evită mijloacele de transport în comun

Dacă nu te poți deplasa la serviciu cu mașina personală, încearcă să te folosești de alte moijloace de transport, mai putin autobuzul sau microbuzul. Încearcă să ieși cu bicicleta sau cu trotineta electrică. Fă tot posibilul să eviți să stai în aglomerație în autobuz. Ministrul Sănătății a declarat că în oraș se estimează, pe lângă persoanele deja bolnave și internate în spital, alte 1000 care nu prezintă simptome. Te-ai putea întâlni chiar tu cu una dintre acestea!

Suferi de anumite afecțiuni grave? Trebuie să te ferești și mai mult!

Persoanele în vârstă, dar nu numai, care suferă de afecțiuni precum diabet zaharat, boli de inimă, obezitate, leucemie, cancer, astm sau alte boli respiratorii ar trebui să fie și mai atente în această perioadă deoarece se află în categoria de risc.

Cu toții trebuie să ne ferim de îmbolnăvirea cu coronavirus, însă pentru că Suceava e închisă, locuitorii orașului ar trebui să se protejeze cu atât mai mult.  Sunt lucruri simple și la îndemâna oricui, dar care fac diferența dintre o persoană sănătoasă și una bolnavă.

Mai multe