«Sunt mort, dar totuşi trăiesc»

15 martie 2018 19:41   Național
Ultima actualizare:

Episod incredibil! În 2016, Constantin Reliu, un bărbat de 63 de ani din Bârlad (judeţul Vaslui), a fost declarat mort de instanţele din România, deşi trăia de două decenii în Turcia. Acum, omul a pierdut procesul prin care solicita să-i fie anulată moartea. Motivul: a exercitat prea târziu calea de atac!

Încurcate sunt uneori căile justiţiei! Un bărbat de 63 de ani din Bârlad s-a prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Vaslui, cu o solicitare neobişnuită. ”Mă numesc Constantin Reliu, sunt un om mort, dar totuşi trăiesc”, le-a spus el judecătorilor, cărora le-a cerut să anuleze sentinţa din 2016 a Judecătoriei Bârlad, prin care i-a fost declarată moartea, la solicitarea soţiei. Pentru că apelul a fost formulat la aproape doi ani de la pronunţarea sentinţei, Tribunalul Vaslui a respins solicitarea lui Reliu, ca fiind inadmisibilă din punct de vedere procedural. Prin urmare, bărbatul mort în acte, dar cât se poate de viu în realitate trebuie să apeleze la o cale extraordinară de atac prin care să solicite revizuirea sentinţei. 

Pentru că nu are bani şi nu se poate angaja, câtă vreme figurează drept mort, Reliu nu şi-a permis să-şi angajeze un avocat. El a fost reprezentat de un apărător din oficiu, care nici măcar n-ar fi fost prezent în sala de judecată. Bărbatul e revoltat de situaţia în care se află şi se plânge că nu are nici un venit, scrie adevarul.ro.

Constantin Reliu a plecat la muncă, în Turcia, la începutul anilor ’90 şi ultima dată şi-a vizitat familia în 1999. Pe fondul neînţelegerilor cu soţia, bărbatul a decis să rupă legătura cu familia şi să îşi facă un rost în Turcia, unde lucra ca bucătar. În ianuarie, după ce a fost prins de autorităţile turce cu documentele de şedere expirate, vasluianul a fost expulzat în România. La intrarea în ţară, i-a fost adus  la cunoştinţă faptul că figurează ca fiind mort din 31 decembrie 2003. ”Autorităţile vamale m-au chestionat şase ore, până şi-au dat seama că nu e vorba despre o farsă. Am fost lăsat să merg acasă, iar aici am constatat că familia a împărţit tot ce aveam în comun”, oftează Constantin Reliu. El spune că soţia sa a solicitat declararea decesului pentru a-şi reface viaţa alături de un alt bărbat în Italia.

Mai multe