Suntem codași la donarea de organe: „Populația nu este informată"

16 iulie 2023 9:19   Național

16 iulie este ziua națională a donatorului de organe. Atragem atenția că România se află pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori aflați în moarte cerebrală. Pe listele de așteptare pentru un transplant se stă ani de zile.

16 iulie, ziua națională a donatorului 

Duminică, 16 iulie, este celebrată salvarea de vieți prin transplantul de organe. În România, anual, mor sute de oameni în așteptarea unui donator compatibil. În prezent, peste 4.000 de oameni se află pe lista de așteptare, scrie Antena3 CNN.ro. Donatorii sunt din ce în ce mai puțini, în schimb cei care au nevoie să primească organe sunt din ce în ce mai mulți.

Pacienții care au nevoie de sânge așteaptă ani de zile 

„Pe lista de așteptare, pacienții stau și ani de zile. Totul este ca ei să poată beneficia de un organ salvator, compatibil cu situația lor medicală. Lista este mare, dar ea nu reflectă încă adevărata realitate de nevoie de transplant, pentru toți pacienții cu insuficiență funcțională de organ vital. 

Ne bucură, totuși, că la nivel național a început să se miște și procedurile de transplant în sistem privat. Populația nu este informată, dar este dornică de a-și ajuta semenii, a declarat Gheorghe Tace, președinte Asociația Transplantaților din România.

Număr tot mai mic de donatori 

La noi în țară sunt, în medie, doar 3 donatori pentru un milion de locuitori, în timp ce în Spania, de exemplu, sunt de aproape de 12 ori mai mulți. De vină nu ar fi neaparat rudele pacienților, spun specialiștii, ci slaba coordonare între medici și spitale.

România rămâne, însă, codașă în Europa, și la capitolul donării de sânge. Ultima statistică ne arată un procent dureros: doar 1,7% dintre români donează sânge.

Conform bancadesange.ro, în medie, în România ar fi nevoie de 500.000 de unități de sânge anual, iar la fiecare două secunde o persoană are nevoie de sânge.

Mai multe