Suntem primii în Europa la scumpiri!
România a înregistrat în aprilie cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare decât media de pe bătrânul continent. Anunţul este făcut de Eurostat, Biroul de Statistică al Comisiei Europene, care distruge astfel mitul PSD al bunăstării generale şi al unei economii-locomotivă pentru nivelul de trai al omului de rând.
”România este pe primul loc în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei în aprilie 2018, înregistrând o creştere de 4,3 la sută a Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum”, se arată sec în informarea oficială furnizată de Eurostat, potrivit news.ro. Chiar şi reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică recunosc că preţurile de consum în luna aprilie 2018 comparativ cu aprilie 2017 au luat-o razna. Guvernanţii au dat drumul la robinetul cu bani pentru salarii, dar lumea tot n-a fost mulţumită. De ce? Pentru că au explodat preţurile.
Creşterea inflaţiei a fost determinată de scumpirea la sfârşitul lui aprilie a fructelor proaspete, dar şi a citricelor, de creşterea preţului gazelor, al cartofilor, a biletelor de avion şi a combustibililor. Asta, după ce la începutul lui aprilie s-au majorat şi tarifele la apă, gunoi, preţurile la servicii, la alimente (mai ales la ouă). Vocea poporului care colindă magazinele în căutarea unui chilipir pentru a-şi duce traiul zilnic spune lucrurilor pe nume.” Cu aceiaşi bani pe care-i aveam în martie anul trecut mai cumpărăm astăzi doar 7 ouă, în loc de 10. La combustibil, la un plin de 50 de litri, alimentăm cu 5 litri mai puţin cu aceiaşi bani. Am făcut socotelile: kilul de carne, indiferent ce iei, dai cu 10% mai mult, la lapte şi la unt nu poţi să mai iei aceleaşi cantităţi. Te mai ia şi la mişto: mai dă bani sau vrei să îţi tai un sfert din unt, sau să îţi beau un pahar din lapte”, se plânge, agitând paporniţa, bucureşteanca Georgeta Rizea, o gospodină care a făcut piaţa pe toate timpurile.
”Chiar şi la pâine, şi la curent au umblat nenorociţii, ne-au dat cu o mână şi ne fură cu două”, zice Geta. Şi are dreptate: potrivit specialiştilor din panificaţie, fiecare familie din România cumpără azi cu o pâine mai puţin pe lună. La curent, factura e mai mare cu 18 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Nu cred că cineva mai poate opri creşterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Naţională nu se împotriveşte creşterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenţie şi iar atenţie (…) trebuie să fim atenţi că majorările de salarii se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în preţuri”, a tras un semnal de alarmă Mugur Isărescu, potrivit stirileprotv.ro. Seduşi de mirajul creşterii veniturilor, românii s-au trezit ”măturaţi” de realitatea economică şi aruncaţi pe ”făraşul” datoriilor. Mulţi dintre ei, care deja şi-au făcut vise cu banii promişi de Dragnea şi compania, nu ştiu ce i-a lovit şi nu îşi explică cum de o duc mai rău decât înainte, deşi veniturile le-au fost mărite.