Superstiții de Sfinții Mucenici: de ce se beau 44 pahare cu vin
Sfinții Mucenici sunt cinstiți în a noua zi a Babelor, pe 9 martie. În ziua Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, femeile dau de pomană pentru sufletul morților mucenici, preparate specifice acestei zile. Pentru că sfinții martirizați au fost mai întâi aruncați într-un lac, mucenicii din aluat se prepară, în Bărăgan, ca o fiertură. De asemenea, tradiția spune că bărbații ar trebui să bea 44 de pahare de vin.
Din aluat se fac opturi mici și se fierb ca pastele făinoase, într-un sirop, potrivit adevarul.ro. Mucenicii, fiei ei copți sau fierți, se dau de pomană de sufletul morților. În Moldova și Banat, colacii se coc în tavă, în formă de opt sau de om, glauzrați cu sirop de zahăr sau ci miere.
Superstiții de Sfinții Mucenici: de unde vine tradiția celor 44 de pahare cu vin
De ziua Sfinților Mucenici, în tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. Acest ritual străvechi este născut din credința că vinul băut se transformă în sânge și le dă bărbaților putere de muncă pe întregul an. De asemenea, se crede că bolile nu se vor mai lipi de ei. Picăturile rămase din vinul băut de 9 martie erau risipite de oamenii de la sate peste pomi și vii, ca să aibă recolte bogate. De ce 44 de pahare? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, dar după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea zile câte sunt între 9 martie și 23 aprilie, atunci când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Se spune că cei care reuşesc să ducă până la capăt acest obicei, vor fi sănătoşi tot anul, iar cei care nu reuşesc, ar fi bine ca măcar să guste sau să fie stropiţi cu vin, pentru a avea putere de muncă tot anul. În credinţa populară, zilele babelor se încheie pe data de 9 martie şi încep cele ale moşilor, adică cele aducătoare de căldură. De aceea, în această zi se fac diverse ritualuri, precum baterea pământului, pentru a scoate căldura şi a intra gerul sau jocul copiilor peste foc. De asemenea, vremea din această perioadă ne spune cum va fi, de fapt, vara din acel an. Dacă tună înainte de 9 martie, vara va fi una ploioasă şi nu foarte îmbelşugată, iar dacă va tuna chiar în ziua de Mucenici, vara va fi una călduroasă şi bogată. Dacă va ploua în ziua de 9 martie, se spune că la fel se va întâmpla şi în zilele de Paşte.