Țara se topește la 38 de grade. Șapte ponturi să faci față arșiței
Luna lui Cuptor își intră în drepturi. Azi e prima zi caniculară din acest an, iar meteorologii au emis atenționare de cod galben pentru județele din vestul țării. Canicula nu va rămâne în această zonă, ci se va extinde în toată țara, motiv pentru fiecare dintre voi să țină cont de câteva sfaturi pentru a ține piept arșiței.
Angajatorii din România trebuie să ia măsuri sporite pentru salariații lor în această perioadă călduroasă, în sensul asigurării unor condiții de muncă speciale. Angajații trebuie să aibă acces la apă potabilă, să reducă timpul de lucru în aer liber și să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri răcoroase. În aceste zile evitați expunerea la soare între orele 13.00 și 18.00 și aveți grijă ca cei mici și vârstinicii să beneficieze de toată atenția. Pentru aceia dintre voi care vă aflați în trafic, la birou, în deplasare în interes de serviciu sau în goană după cumpărături iată șapte sfaturi care vă vor ajuta să treceți mai ulor peste efectele caniculei.
Beți apă! Hidratarea în zilele călduroasă este esențială. Consumați câtă apă puteți bea, pe lângă alte lichide, pentru a combate deshidratarea. Deși ni se spune că în zilele călduroase ne sunt necesari cel puțin doi litri de apă, există curente de opinie care susțin că trebuie să-i dăm organismului câtă apă ne cere. Corpul nostru își extrage apă și din alimente (fructe și legume). „Deși se spune că trebuie să bem zilnic minim 2 litri de lichide, asta nu înseamnă că trebuie să ne forțăm să bem apă. E bine să fii hidratat, să bei suficientă apă, dar de aici până la a te forța zilnic să înghiți 2 litri de apă, chiar dacă nu simți nevoia, e un lucru greșit înțeles. Sunt persoane cărora nu le e niciodată sete, care nu transpiră, al căror metabolism e zgârcit cu pierderea de lichide. Dacă o astfel de persoană se obligă să bea 2 litri de apă zilnic se va simti umflată, infiltrată, iar rinichii trebuie să facă un efort ca să elimine un exces de lichide pe care organismul nu l-a solicitat”, spune medical nutriționesc Mihaela Bilic.
Mâncați pepeni! Pepenii sunt o alternativă sănătoasă la sucurile acidulate. Țin și de sete și de foame și sunt în plin sezon. Pepenii roşii conțin vitaminele A, B, C şi PP din belșug, dar şi magneziu, potasiu şi fier. Licopina, o altă substanţă care se regăseşte în pepenele roşu, are un puternic efect antioxidant şi un rol important în reducerea riscului de apariţie a diverselor tipuri de cancer. În plus, asigură o funcționare perfectă a rinichilor.
Evitați expunerea la soare! Expunerea sub cerul liber în intervalul 12.00 - 18.00 vă poate da mari bătăi de cap. Arsurile solare și insolația sunt primele semne că nu ați făcut o alegere prea bună. Cel mai mult au de suferit persoanele cu pielea albă, cu sensibilitate crescută (albinoși) sau cele care au negi pe membre. Dacă vă aflați la plajă folosiți creme solare cu factor de protecție potrivit pielii. Dacă sunteți pe stradă, în drum se serviciu sau la plimbare în parc urmați sfatul care urmează.
Purtați haine albe! Îmbrăcămintea de culoare deschisă (de preferat albă) este cea mai indicată atunci când vă deplasați pe stradă în zilele toride. Purtați tricouri sau cămăși din in/bumbac și, dacă nu vi se cere o ținută office la serviciu, puneți pe voi pantaloni subțiri (poate chiar trei sferturi) și în picioare sandale.
Faceți pauze! Dacă munciți în aer liber (muncitorii, polițiștii, agricultorii) asigurați-vă că șefii voștri au înțeles ce obligații au față de voi. Conform legii, programul de lucru trebuie redus sau eșalonat astfle încât acesta să nu se suprapună cu cele mai călduroase perioade. Ziua de muncă se poate împărți în două perioade de lucru (până la ora 11.00 și după ora 17.00). Dacă acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că faceți suficiente pauze pentru hidratare și repaus la umbră.
Faceți duș de mai multe ori! Un duș răcoritor dimineața și unul seara e o metodă simplă de a scădea temperatura corpului și disconfortul. Dacă ești la pas prin oraș, nu evita fântânile arteziene și dușurile stradale pentru a te răcori pe fugă.
Evitați alcoolul și băuturile acidulate! Îndemnul de a bea apă rămâne în picioare atâta vreme cât aceasta nu e carbogazoasă. Apa carbogazoasă este bogată în săruri, sodiu, sulfați și cloruri, substanțe care trebuie evitate în timpul zilelor caniculare. Sodiul, de exemplu, care sporește deshidratarea. Pentru a ști care este apa cea mai potrivită pentru consum în această perioadă, verificați etichetele sticlelor de apă și alegeți produsul are coține o cantitate mică de sodiu. Nu consumați alcool și cafea, căci acestea favorizează instaurarea deshidratării și scad capacitatea de luptă a organismului cu arșița.
Iată cât de cald va fi în țară
În judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor înregistra, marți, temperaturi de 38-39 de grade. Meteorologii au emis încă de pe acum cod portocaliu de caniculă. Bucureştiul şi 32 de judeţe au fost atenţionate cu cod galben, fiind anunţate temperaturi de 35-37 de grade şi disconfort termic accentuat.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în cele patru judeţe avertizate cu cod portocaliu, marţi după-amiază se vor atinge temperaturi de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, scrie Mediafax.
Valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde, marţi, cea mai mare parte a ţării, o avertizare cod galben fiind emisă pentru Bucureşti şi judeţele Maramureş, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi şi Botoşani.
În aceste judeţe, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului şi cea montană.