Țăranii care și-au recăpătat satul în instanță

4 iulie 2017 14:00   Național
Ultima actualizare:

Ţăranii care trăiesc din moşi-strămoşi în satul arădean Nadăş au fost la un pas de a fi evacuaţi din localitate în baza unui certificat de moştenitor falsificat în 2003 de un notar.

După aproape 14 ani, Curtea Supremă a făcut dreptate şi a desfiinţat actul notarial şi i-a repus în drepturi pe localnici.

Curtea Supremă a stabilit definitiv luna trecută că un certificat de moştenitor în baza căruia familia Colţeu a primit aproape tot extravilanul satului Nadăş, comuna Tauţ, judeţul Arad, respectiv 8.743 de hectare de păduri şi terenuri, a fost falsificat şi l-a desfiinţat.

Sătenii din Nadăş s-au luptat mai bine de zece ani în instanţe pentru a dovedi că familia Colţeu nu este moştenitoarea de drept a proprietăţilor din zonă. Practic, veştile bune pentru aceştia au început să vină abia în februarie 2016, atunci când procurorii DNA au cerut instanţei de judecată desfiinţarea Certificatului de calitate de moştenitor nr. 5/31 ianuarie 2003 eliberat de notarul Adrian Vlai. Motivul: actul notarial ar fi fost falsificat, iar faptele de fals intelectual erau prescrise.

Aşa că notarul nu mai putea răpunde penal pentru această infracţiune. Procurorii au ajuns la concluzia aceasta după doi ani de anchete. Ancheta a demarat în ianuarie 2014, după ce mai mulţi ţărani din Nadăş au făcut plângere la DNA că sunt ameninţaţi de soţii Viorica şi Mihai Alexandru Colţeu cu evacuarea din sat. Mai exact, cele 800 de familii din sat ar fi urmat să plătească chirie familiei împroprietărite fraudulos, atât pentru grădinile folosite, cât şi pentru terenurile pe care îşi aveau ridicate casele. Dacă nu, erau libere să părăsească satul. Ei susţineau că familia Colţeu a dobândit ilegal şi ulterior au întabulat dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 8.743 hectare teren împreună cu clădirile şi alte construcţii existente pe acestea, aflate pe raza localităţii satului lor în numele defunctei Ecaterina Mairovitz.

Mai multe pe Adevarul.ro

Mai multe