Târgul Vitan, mallul săracului! Reporterii Click! au petrecut o zi în cel mai mare târg de București

17 iulie 2022 14:48   Național

”Viața omului e o floare, astăzi e mâine dispare”. O voce răgușită cântă a jale de toți și toate. Pe o masă sunt răspândite sute de dvd-uri cu muzică pentru toate urechile. Între o tarabă cu fructe și una cu jenți și cauciucuri, și-au făcut loc două măsuțe, una cu ciorapi, alta cu adidași. De peste tot vin oameni care te împing, îți dau coate, se aud voci de comercianți de orice. A început încă o duminică în Târgul Vitan din București.

A fost o vreme când duminica, toți amatorii de chilipiruri din București ba chiar și din județele din jur se strângeau în zona intersecției de la Vitan Bârzești cu acareturi de tor felul. Acum, doar câțiva mai vând în intersecție, pe stradă, să-I numeri pe degetele de la o mână. Majoritatea, mii de comercianți sunt înăuntru, în târgul organizat, cu taxă de intrare, 5 lei, de fapt 4, 99.

Dacă este duminică este zi de târg în Vitan

S-a dus vestea că în Târgul Vitan găsești orice și lumea dă buzna duminică de duminică, aglomerând aleile pe care sunt puse de-a valma rulote, măsuțe și tarabe. Ba chiar unii, nu puțini, vând direct pe jos, pe carpete sau cearșafuri, ca pe vremuri. Târgul este un adevărat Turn Babel al lucrurilor căci găsești de la vechituri pline de semnul trecerii anilor la telefoane de tot felul, de la pantofi sport cu nume celebre și în toate culorile pământului la papuci cu mărgele sau strasuri.

”Neamule, neamule, vino la oferta minune. Pantofi sport de elită, îi porți și nu ți-e frică. Au fost 100 acum sunt 50 două perechi”, strigă Titi cât îl țin bojocii înconjurat de o ”mare” de încălțări sport. Mai încolo, Jean a lu Sobaru vinde parfumuri purtând mărci celebre la prețuri ”care omoară orice concurență”, se mândrește tarabagiul.

Târgul Vitan, locul chilipirului mult visat

Te lasă să te dai puțin să recunoști mirosul, dar pentru unele, cele mai scumpe garantează el, s-a dat în diverse părți ale mâinii doar.”Uite aici pe podul palmei este Chanel, aici, pe dosul palmei este Dior”, explică unei mademoiselle din Fetești venită cu prietenele să-și refacă proviziile de parfumuri. Pentru bărbați găsești în târg toate dimensiunile de șuruburi și burghie, toate tipurile de ustensile de grădinărit, șlefuit sau găurit, noi sau folosite.

Visezi la cel mai ciudat accesoriu pentru mașină, vrei un casetofon, o decorațiune sau un covoraș pentru mașina ta, orice, dar orice găsești în Târgul Vitan. Mirosul te călăuzește singur spre restaurantele sau tonetele cu mâncare din târg. Micii sunt 5 lei, hamsiile 7 sau 12 lei, depinde de porție, o friptură de pui 17 lei iar o scăricică 22 de lei.

Comercianții vând pe unde pot, cum pot

Unii comercianți au făcut adevărate invenții pentru a sta la umbră în timp alții se coc și la propriu și la figurat direct pe beton, sub soarele arzător. Ca în vremurile de demult, pe vremea lui Ceaușescu, pe o alee își face apariția Floricica, vânzătoarea de semințe.”Bomboane agricole, 2 lei paharul strigă femeia”, smulgând în funcție de vârstă zâmbete sau aduceri aminte.

”Ușa vieții e deschisă să vină tot omul, taxa a plătit-o Domnul”, se aude de la o tarabă unde se vând capcane de șoareci și otrăvuri de gândaci.”Doar 5 lei și moare sigur orice vietate”, își laudă marfa un bărbat nici mare nici mic dar fără un ochi. Mihai vinde cuțite și ca să-I treacă timpul își verifică îndemânarea printre degetele rășchiarate și se miră de ce toată lumea îl ocolește.

Târgul Vitan, o bucată din adevăratul București

După prânz, canicula golește târgul și aleile par părăsite. Unii comercianți numără bucuroși banii strânși, alții înjură românul ”chitros”, majoritatea își dau întâlnire duminica viitoare. La kilometri buni de magazinele de fițe și de malluri, târgul Vitan este un alt București, a celor pentru care fiecare leu contează iar lucrul bun este de multe ori chiar și cel purtat, ros sau recondiționat

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe