Taxă la rezilierea contractelor. Ce a pățit o firmă de electricitate

12 ianuarie 2016 12:33   Național
Ultima actualizare:

O mare companie de furnizare a energiei electrice, care percepea taxe clienților în momentul în care aceștia solicitau rezilierea unilaterală a contractelor, a fost amendată de ANPC. Enel Energie Muntenia trebuie să plătească 13.000 de lei și să renunțe la clauzele din contracte, considerate agresive. Ce spun reprezentanții Enel.

Clienții companiei, care renunțau la contractele de furnizare a serviciilor înainte de expirarea acestora, erau obligați să achite o taxă de reziliere în valoare de 400 de lei pentru fiecare lună rămasă din contract la momentul încetării acestora. Mai mulți români au depus plângeri la ANPC, reclamând că li s-a încălcat dreptul de a-și schimba furnizorul de electricitate și au avut câștig de cauză. ANPC a considerat că Enel a introdus clauze agresive în contractele de furnizare a serviciilor și a cerut companiei să le elimine definitiv. În plus, a aplicat o amendă de 13.000 de lei.

Conducerea companiei de electricitate a recunoscut că a introdus astfel de clauze în contractele clienților, dar că le vor elimina conform cererii ANPC. Enel precizează că aceste clauze nu s-au regăsit niciodată în contractele standard încheiate cu consumatorii casnici. Iată comunicatul companiei, integral.

„Clauza considerată de către ANPC agresivă, nu abuzivă, așa cum a fost preluat greșit în unele materiale, se referă strict la contractele încheiate pe piața liberă cu clienți persoane fizice. Aceste clauze nu se aplică și nici nu sunt incluse în contractele standard încheiate cu clienții casnici de pe piața reglementată (piață la care se raportează peste 90% din clienții noștri casnici). Penalitatea la care face referire comunicatul ANPC reflectă costurile adiționale pe care compania Enel Energie Muntenia le-ar putea avea dacă clientul rezidențial pe piața liberă decide să înceteze acest contract înainte de termen. Principiul reciprocității se aplică, iar în aceste contracte de pe piața concurențială există aceeași penalitate pentru furnizor, dacă acesta decide să înceteze contractul înainte de termen. Respectăm decizia ANPC și vom modifica acest tip de clauză în contractele destinate clienților rezidențiali pe piața liberă. În același timp, ar fi necesară o decizie ANPC care să aplice această regulă tuturor furnizorilor care activează pe piața concurențială de pentru clienții rezidențiali”.

Mai multe