Te-au tras pe dreapta? Vei prezenta certificatul ITP şi actele!
Din acest an, şoferii care solicită efectuarea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculelor primesc un nou document ce trebuie prezentat la controalele în trafic. Este vorba despre Certificatul de Inspecţie Tehnică Periodică. Această hotărâre a fost adoptată pentru alinierea la standardele Uniunii Europene.Specialiştii avocatnet.ro ne spun tot ce trebuie să ştim despre noul act.
Se eliberează gratuit după efectuarea ITP
Eliberarea documentului nu implică obligaţii sau costuri suplimentare pentru şoferi, aceştia primind certificatul automat, la finalizarea inspecţiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal. În acelaşi timp, nu va fi afectată nici periodicitatea de efectuare a ITP, astfel că data următoarei inspecţii tehnice va fi cea din anexa la certificatul de înmatriculare.
În consecinţă, deţinătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP", au declarat pentru avocatnet.ro surse din cadrul Registrului Auto Român.
Aşa arată certificatul ITP pe care îl vei primi după efectuarea inspecţiei tehnice a maşinii
Ce informaţii cuprinde certificatul
Certificatul cuprinde informaţii precum numărul de identificare al maşinii, clasa vehicului sau numărul de kilometri parcurşi la data efectuării inspecţiei tehnice periodice.
El este eliberat în limba română, iar rubricile sunt traduse şi în limba engleză. Documentul este complementar anexei la certificatul de înmatriculare şi, prin urmare, nu înlocuieşte anexa respectivă, care atestă efectuarea ITP şi termenul de valabilitate.
Nu ai documentul la tine? Primeşti amendă!
În cazul controalelor din trafic, şoferii sunt obligaţi să prezinte şi noul document, în caz contrar ei fiind amendaţi de poliţiştii rutieri.
În ceea ce priveşte sancţiunile pentru lipsa unui astfel de certificat, Registrul Auto Român menţionează că acestea au început să se aplice din 31 decembrie 2013, în funcţie de legislaţia fiecărei ţări UE.
Într-un comunicat de presă emis de către Registrul Auto Român se specifică faptul că „verificarea valabilităţii inspecţiei tehnice auto se bazează, în primul rând, pe datele din anexa la certificatul de înmatriculare. Certificatul de ITP prezintă şi alte informaţii suplimentare ce pot fi utile în control şi este important deoarece poate fi verificat simplu în toate statele membre UE, rubricile respective fiind armonizate".
Amendă între 765 şi 1.700 de lei dacă ţi-a expirat inspecţia tehnică
Potrivit Codului Rutier, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, aceasta fiind şi cea mai mare amendă prevăzută le legislaţia rutieră pentru persoanele fizice.
Având în vedere faptul că începând cu 1 ianuarie 2014 salariul minim brut pe economie a crescut de la 800 de lei la 850 de lei, şi valoarea unui punct de amendă s-a majorat automat, de la 80 de lei la 85 de lei. Prin urmare, şoferii riscă amenzi cuprinse între 765 lei şi 1700 lei dacă circulă cu inspecţia tehnică expirată. Mai mult decât atât, pe lângă amendă poliţistul poate reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii şi, în schimb, va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.