Tehnologia viitorului - vom ronţăi morcovi şi ne vom imagina că mâncăm friptură
Dietele se anunţă a fi mult mai uşor de ţinut în viitor, graţie tehnologiei. Poţi să bei un pahar cu apă, să ronţăi un morcov, iar creierul tău să perceapă totul ca fiind un adevărat festin la fast-food-ul preferat.
Un simplu plasture plasat pe cap, conectat wireless la o farfurie şi un pahar, îţi pot controla creierul. Să zicem că eşti la dietă sau că vrei să ai un regim alimentar sănătos, dar nu te mulţumesc deloc verdeţurile şi apa plată. Tot mai buni sunt cartofii prăjiţi, fripturile şi sucurile carbogazoase. Ei bine, e suficient să-ţi fixezi plasturele pe cap, să alegi, din „meniul" farfuriei, ce ai vrea să savurezi la masă. Apoi, tu vei mânca salata ta fadă, însă creierul o va înregistra ca fiind o shaorma cu de toate.
Nu te bucura, încă. Totul este, deocamdată, la stadiul de proiect, realizat de o tânără din Timişoara. Sorina Răsteanu (23 de ani), masterandă în anul I la Facultatea de Arte şi Design, a participat cu această idee la o competiţie internaţională de proiecte ce ţin de tehnologia viitorului. În concurs s-au înscris 43 de ţări, iar din România s-au selectat în total opt proiecte: un sistem ce elimină petele de pe haine imediat ce apar, o soluţie ingenioasă de procesare şi stocare a deşeurilor, un frigider „antigravidaţional" care păstrează alimentele proaspete pentru mai mult timp, o seră ce creşte plantele de la nivelul de răsad până la fruct în doar 24 de ore, un purificator inteligent al aerului etc.
Cele mai bune concepte alese vor intra în etapa urmatoare a competiţiei de design şi vor concura pentru un premiu de 5.000 de euro. Publicul poate influenţa rezultatul concursului, votând proiectul preferat până pe 16 mai, pe electroluxdesignlab.com. Deci, până să mâncăm morcovi "cu gust" de friptură mai e cale lungă. "Nu s-ar putea realiza mâine. Poate prin 2050 vom avea parte de aşa ceva", explică Sorina.