Teleorman sau numele sărăciei din România

10 noiembrie 2016 15:45   Național
Ultima actualizare:

”Lăsați voi ce intrați aici orice speranță”. Așa ar trebui să scrie la porțile județului Teleorman, ajuns unul dintre polii sărăciei din România. Ocupă primul loc pe ţară la numărul de şomeri şi asistaţi social, peste jumătate din gospodării nu au canalizare. Analfabetismul este la el acasă iar economia este prăbușită. Președintele PSD, Liviu Dragnea care a condus județul 12 ani, spune că mai mult nu se poate.

Cifrele nu mint niciodată spun sociologii, iar ele descriu un cimitir al oricăror speranțe de mai bine, pentru locuitorii săi. Un material realizat de reporterii adevărul.ro, arată dimensiunile dezastrului din Teleorman. Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Teleormanul are cei mai mulţi şomeri din ţară, având o rată de 11 la sută, mai mult decât dublă faţă de rata de la nivel naţional care este de circa 5 la sută. Aproximativ 19.000 dintre teleormăneni figurează în evidenţele ANOFM, iar 80 la sută sunt şomeri doar cu numele, întrucât nu mai beneficiază de indemnizaţie. Cele mai recente date statistice ale Ministerului Muncii, de la jumătatea acestui an, arată că tot în Teleorman se găsesc cei mai mulţi asistaţi social.La o populaţie de circa 380.000 de locuitori,11.175 de teleormăneni trăiesc din mila statutului. Procentual, judeţul are o rată a asistaţilor social de 2,9 la sută, dublă faţă de cea de la nivel naţional (1,1 la sută). Cea mai mare pondere în rândul categoriilor sociale din Teleorman o reprezintă pensionari. Potrivit statisticilor aproximativ 100.000 de teleormăneni sunt pensionari. Pensia media în Teleorman este de 803 lei, faţă de 931, pensia medie pe ţară Doar 54.000 de salariaţi şi cele mai proaste salarii Potrivit ultimului buletin emis de Direcţia Judeţeană de Statistică Teleorman în judeţ sunt doar 54 686 de salariaţi potrivit adevărul.ro.

Întrebat de ce Teleormanul, judeţul pe care l-a condus vreme de 12 ani, se află printre primele cinci judeţe sărace ale ţării, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman a replicat: ”Ştiţi de unde a plecat Teleormanul în 2000? A plecat de la ultimul loc. În 2000, în Teleorman nu exista nicio alimentare cu apă. Nu era niciun drum judeţean cap-coadă să fie asfaltat. Nu era nicio şcoală modernizată. Nu era o canalizare făcută. Nu mai vorbesc de asfaltarea uliţelor. În Teleorman, cât eu am fost preşedinte de Consiliu au intrat din toate sursele de finanţare 1,1 miliarde de euro. Lucrurile au început să se mişte în Teleorman în mod serios”. Statisticile referitoare la situaţia economică şi socială a judeţului Teleorman îl contrazic pe Liviu Dragnea. Oamenii părăsesc în masă zona, umiliți de lipsa perspectivelor și de sărăcia lucie care domnește peste tot, orașe sau comune. este unul dintre cele mai îmbătrânite, sărace şi lipsite de perspectivă judeţe din România. Potrivit Institutului Național de Statistică, în iunie 2016, salariul mediu lunar net era în Teleorman de 1494 de lei, în condiţiile în care la nivel naţional, salariul mediu net se ridica la 2.021 lei. Județul este codaş la promovabilitatea examenelor naţionale de mulţi ani. Anul trecut, doar 48 la sută dintre absolvenţi au promovat bacalaureatul, procentul promovabilităţii fiind cu 18 la sută mai mic decât media pe ţară..

Mai multe