TIFF 2019. Lista completă a câștigătorilor. Filmul columbian "Monos" și-a adjudecat marele trofeu
9 iunie 2019 20:52
Național
Ultima actualizare:
Marele trofeu al celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a ajuns în Columbia. Gala finală TIFF 2019 a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, unde membrii juriului au anunțat sâmbătă seară, 8 iunie, numele marilor câștigători ai festivalului.
Filmul columbian „Monos”, regizat de Alejandro Landes, a fost răsplătit cu marele premiu. Regizorul columbian Landes nu a putut ajunge la Cluj, dar a transmis un mesaj special care a fost difuzat de organizatori.
TIFF 2019. Lista premianților
- Premiul publicului a fost adjudecat de pelicula germană „Copilul problemă”, film pe care îl vom putea vedea și la cinematograf, din această toamnă.
- La secțiunea Zilelor filmului românesc marele câștigător a fost „Arest”, cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorului Andrei Cohn, premiul fiind în valoare de 10.000 de euro. La aceeași secțiune, premiul pentru debut a revenit filmului „Monștri”, în regia lui Marius Olteanu. Premiul publicului pentru cel mai popular film în secţiunea Zilele Filmului Românesc s-a acordat producţiei Moromeții 2.La secțiunea Scurtmetraj a câștigat filmul „Opinci”, regizat de Anton Groves și Damian Groves. Juriul a acordat și două Mențiuni Speciale în cadrul secțiunii. Impresionanta calitate a animației, poezia și generozitatea ei au pus „Telefonul”, realizat de Anca Damian, pe lista celor mai apreciate filme scurte, iar „Celed”, în regia lui Anghel Damian, s-a remarcat prin tensiunea exprimată de tânărul personaj ce ne face părtași la micile drame din care este formată viața.
- Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, a revenit cineastei daneze May el-Toukhy, pentru maniera încrezătoare, matură și sofisticată în care a regizat filmul „Dama de cupă”.
- Pentru rolul excepțional din filmul „Alb cât vezi cu ochii”, actorul islandez Ingvar E. Sigurdsson, premiat recent la Cannes, a fost laureat cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.500 de euro. „Am făcut un experiment. Cred că ne-a reușit. Am încercat să strâng laolaltă 12 filme care nu fac politică, ci fac cinema. Vorbesc despre relații, vorbesc despre noi. Sunt filme foarte intime”, a subliniat directorul artistic Mihai Chirilov în prezentarea filmelor incluse în Competiția Oficială la ediția cu numărul 18.
- Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film a fost acordat filmului „Cler”, pentru modul ingenios în care îi prezintă pe preoți atât ca agresori, cât și ca victime. Filmul este realizat în Polonia și vorbește despre abuzurile Bisericii Catolice. $reperio-raw:%22%3Ciframe%20allow%3D%5C%22accelerometer%3B%20autoplay%3B%20encrypted-media%3B%20gyroscope%3B%20picture-in-picture%5C%22%20allowfullscreen%3D%5C%22%5C%22%20frameborder%3D%5C%220%5C%22%20height%3D%5C%22350%5C%22%20src%3D%5C%22https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fembed%2F90e8rzDh39k%5C%22%20width%3D%5C%22600%5C%22%3E%3C%2Fiframe%3E%22$
- La gala de sâmbătă seară, Marcel Iureș a primit Premiul de Excelență. Un moment special, pentru că actorul a debutat în urmă cu 40 de ani pe scena naționalului clujean. „Toate nebuniile pe care le-am avut la 28 de ani le-am trăit aici. O parte din moleculele mele, din corpul meu, sunt datoare acestui oraș și acestui public”, a spus actorul.
- Unul din cei mai importanți și prolifici creatori de costume de film din România, Oana Păunescu a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră – o încununare a tuturor succeselor înregistrate atât în țară, cât și peste hotare.
- Festivalul se încheie oficial în această seară, duminică, 9 iunie, cu proiecția în aer liber, în Piața Unirii, a filmului canadian, „Căderea imperiului american”.