TIFF 2021. Descarcă gratuit cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați”. Prima seară a festivalului, un succes
Proiecţia în premieră a comediei spaniole "Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental" (r. Cesc Gay), organizată simultan în 20 de localităţi din ţară, a deschis oficial, vineri seară, cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, peste 1.500 de spectatori s-au bucurat de surprizele incluse în programul galei. Tot vineri, publicația online Urban.ro a lansat o carte dedicată celebrului festival de film.
Urban.ro a lansat vineri, 23 iulie, prima carte despre un festival, “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați”, care poate fi descărcată gratuit.
“20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” conține zeci de povești emoționante de la Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov, Oana Bujgoi Giurgiu și mulți membri ai echipei TIFF, dar și ale actorilor invitați, totul într-un un proiect editorial cu fotografii de arhivă în premieră, proiect realizat cu sprijinul Lidl, Mercedes și Banca Transilvania.
Concepută ca o colecție de amintiri din acești 20 de ani, parte de la echipa care muncește pentru buna desfășurare a festivalului, parte de la tineri actori sau regizori cărora festivalul le-a influențat fundamental carierele, cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați” este un cadou pe care echipa urban.ro îl face iubitorilor de film, celor care vor să înțeleagă mecanismele unui festival de o asemenea amploare și să-i cunoască pe o parte dintre cei care muncesc de mulți ani la acest proiect spectaculos. Pe de altă parte, cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați” este o reverență adâncă și un mulțumesc pentru întreaga echipă TIFF de peste ani. Cartea poate fi descarcată gratuit de aici.
Mihai Chirilov, despre întâlnirea cu Tudor Giurgiu
Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. “Totul a început cu un mesaj lăsat de Tudor Giurgiu pe robotul telefonului fix al lui Alex. Leo Șerban, în septembrie 2001. L-am ascultat când m-am întors de la festivalul de la Veneția și l-am întâlnit pe Tudor la o terasă din Piața Romană. Nu ne cunoșteam personal, ci prin film. Eu îi știam scurtmetrajele, el îmi citea cronicile și reportajele de festival. Mi-a vorbit de ideea TIFF-ului și mi-a propus să selecționez filmele din festival și să gândesc o structură artistică. Mi-aduc aminte că am făcut și regulamentul primei ediții, compilând și adaptând alte regulamente de festival. Nu am inventat roata, dar cum-necum, am făcut-o să se rostogolească, nu fără opinteli, până când festivalul a prins viteza de croazieră și a dobândit o personalitate numai a lui”, își amintește Mihai Chirilov, Directorul Artistic al Festivalului.
Jason Priestley a fost primul invitat internațional al festivalului
“În prima fază am fost cea care a plecat în prospecție, să vedem unde facem festivalul. Acum, cu ocazia pandemiei, am făcut curat în fotografii și am descoperit că asta se întâmpla în octombrie-noiembrie 2000. Ne-am apucat de lucru undeva după începutul anului 2001, iar eu am preluat tot ceea ce se chema guest- cazări, transport, și partea de program special care mi-a rămas până în sfânta zi de azi.
Îmi amintesc că, la început, am avut o discuție cu cărțile pe masă: asta e situația, aștia sunt banii pe care-i avem, hai să vedem de unde tăiem ca să poată să vină Jason (n red. Jason Priestley a fost primul invitat internațional al festivalului)”, spune Oana Bujgoi Giurgiu, Directorul Executiv TIFF.
Veți descoperi în carte povestea lui Cristian Hordilă care de la voluntar în studenție a ajuns peste ani Managerul Festivalului (“tot timpul când venea TIFF-ul în viața mea îmi producea niște schimbări; după festival mă simteam mai puternic, mai sigur pe mine, luam niște decizii profesionale importante: ceream o mărire de salariu, schimbam departamentul unde lucram”), dar și a câtorva actori din programul 10 pentru FILM a căror cariera s-a schimbat dramatic după participarea în festival.
Cartea conține detalii inedite despre "momentul Alain Delon" la TIFF
Maria Obretin, de exemplu, povestește cum a ajuns la castingul de la serialul Umbre, unde are un rol pentru care o iubește întreaga țară. La capitolul invitați străini, Tudor Giurgiu spune că “momentul Alain Delon” din Piața Unirii l-a făcut să fie foarte mândru de festival “Pentru că Alain Delon a fost extrem de impresionat de ce a văzut la Cluj, de energia fantastică a mulțimii care a venit să îl vadă. Efectiv nu îi venea să creadă. A meritat din plin să parcurg toată călătoria TIFF, de la naștere până acum, pentru acele clipe fantastice”. Echipa Urban.ro va fi toată săptămâna la TIFF și vă va prezenta cele mai importante momente din festival, ediția 20 se desfășoară în perioada 23 iulie - 1 august. În plus, toamna continuă cu noi apariții editoriale sub egida Urban.ro.
Despre Urban.ro
Urban.ro este un site de lifestyle cultural care și-a propus să aducă în fața cititorilor săi o serie de experiențe spectaculoase. Înainte de pandemie, doi cititori Urban.ro au fost pe platourile de filmare ale serialului Downton Abbey, iar alți cititori au fost în culisele musicalui We Will Rock You (Wondertheatre) sau ale spectacolului Neguțătorul din Veneția (TNB). În cei doi ani de la relansarea într-un nou format, urban.ro are în portofoliu interviuri exclusive cu Lin Manuel Miranda ( Pulitzer, Tony Awards și Grammy Award pentru Hamilton), Amy Adams (două Globuri de Aur și 6 nominalizări la Oscar), Sharon Stone (un Glob de Aur, o nominalizare la Oscar), William Shatner (Star Trek), Nick Bilton (regizorul documentarului HBO, Fake Famous), Russell T Davies (regizorul seriei multi premiate “It’s a sin”) și mulți alți artisti internaționali cu rezultate excepționale. De asemenea, în perioada pandemiei urban.ro a prezentat o serie de peste 150 de interviuri cu actori de teatru din toată țara, dar și cu regizori și actori premiați la Gopo sau UNITER.
Mai mult de 1.500 de spectatori în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca la gala de deschidere
Proiecţia în premieră a comediei spaniole "Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental" (r. Cesc Gay), organizată simultan în 20 de localităţi din ţară, a deschis oficial, vineri seară, cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, peste 1.500 de spectatori s-au bucurat de surprizele incluse în programul galei, scrie News.ro. "De multă vreme nu am mai văzut Piaţa Unirii atât de plină şi mă bucur că revenim la normal", a spus Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF. "Festivalul arată altfel, Clujul arată altfel, dar pentru mine, aceşti 20 de ani au însemnat faptul că am reuşit să schimbăm destine. Au trecut prin festival sute de voluntari, membri ai echipei, copii care au participat la proiecţii sau la proiectele dedicate lor. Faptul că ei au crescut şi au ales să urmeze facultăţi de film, faptul ca oraşul în care ne-am dezvoltat în ultimele două decenii are astăzi un profil cu totul diferit faţă de prima ediţie a festivalului - aceasta mi se pare cea mai mare victorie a TIFF-ului în ani", a continuat Giurgiu.
Sâmbătă, pe 24 iulie, de la ora 21.45, în Piaţa Unirii Open-Air a fost programată comedia "Perfect necunoscuţi", debutul regizorului Octavian Strunilă, prezent la proiecţia de gală împreună cu echipa de producţie a filmului. Un alt film românesc aşteptat, "Tata mută munţii", în regia lui Daniel Sandu, va fi proiectat la USAMV duminică seara.
Citește și:
Actrița Cezara Dafinescu, premiată pentru întreaga carieră la TIFF 2021