Ţiganii din Sinteşti ''face'' manuale şcolăreşti. Culisele scandalului în care e implicat gigantul IT Siveco
Incredibil! O femeie de afaceri celebră s-a asociat cu mai mulţi romi din Sinteşti ca să fure statul cu 10 milioane de euro. Irina Socol, preşedintele companiei SIVECO România, trebuia să facă primele manuale digitale de clasa întâi.
Una dintre cele mai importante femei de afaceri de succes din Romania, Irina Socol (57 ani), a fost arestată pentru 29 de zile, dar riscă între 9 ani şi 15 ani închisoare într-un dosar de evaziune fiscală estimată la circa 10 milioane de euro. SIVECO, firma condusă de Irina Socol, a adus computere în fiecare şcoală din România, a realizat platforma care ne spune cine a luat Bac-ul şi cine a fost admis la liceu. Recent, a câştigat dreptul de a produce manualele digitale pentru clasa întâi, o premieră în România.
Această femeie de succes pe patru continente a decis în 2009 să nu mai plătească impozite la stat şi s-a asociat cu un chimist, un fost ofiţer SRI şi un zugrav. În timp ce Nicuşor Dincă îi dădea cu bidineaua prin casă, lui Tiberiu Grabany i-a venit ideea să îi propună zugravului să facă mai multe firme fictive. Pentru bani, omul a acceptat să facă afaceri false cu programe de calculator.
În această afacere de evaziune fiscală concepută de Irina Socol au intrat şi mai mulţi romi din celebra comună Sinteşti, unii analfabeţi, care se ocupau cu fierul vechi. Ei au acceptat, pentru un comision de 3%, să emită facturi false pentru că ar fi testat programe de calculator.
Procurorii spun că aceştia scoteau banii din conturi, îşi luau comisionul, iar restul îi trimiteau cu sacoşa la SIVECO. În felul acesta, firma apărea ca fără profit şi nu mai plătea impozit la stat.
Cine este Irina Socol
În topul 200 femei de succes în afaceri, Irina Socol a înfiinţat firma SIVECO în urmă cu 22 de ani. A produs sute de proiecte pentru organizaţii din 22 de ţări, de pe patru continente. În 2013, SIVECO avea peste 1.400 de clienţi, o cifră de afaceri de 68 milioane euro şi o mie de salariaţi.