Țineți copiii departe de jocul cu petarde și artificii!
Mai sunt câteva ore până la Revelion și, cu siguranță, suntem cu toții nerăbdători să privim jocul de artificii în noaptea dintre ani. Dacă petreceți Revelionul la spectacolele organizate în spații publice sau dacă plănuiți să cumpărați artificii pentru acasă, e bine să cunoașteți, înainte de toate, că aceste mijloace pirotehnice se pot achiziționa numai din spații comerciale autorizate, iar în utilizarea lor se vor respecta instrucțiunile producătorilor.
Pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute, este important să cunoaștem cum se folosesc aceste mijloace pirotehnice. Nu puține au fost cazurile când pompierii și personalul medical au acționat pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor rănite în urma distracției cu artificii și petarde. O astfel de situație a avut loc în prima zi de Crăciun, în urma căreia un bărbat de 50 de ani, din judetul Iași, și-a pierdut viața.
Un alt caz, soldat cu o victimă, a avut loc, în localitatea Puiești, județul Vaslui. În urma exploziei unei petarde, un băiat, în vârstă de 18 ani, a suferit un traumatism la nivelul mâinii stângi.
Chiar și materialele cu nivel de risc foarte scăzut nu sunt permise spre utilizare de către copiii. Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice nu utilizați artificiile și petardele în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura în condițiile legii, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, animale, clădiri, arbori și autovehicule.
În cazul în care anumite articole pirotehnice sunt nefuncționale nu se va încerca reaprinderea lor. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.
Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență atrag atenția organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere:
- Respectarea capacității maxime de utilizatori ai spațiului în care se desfășoară evenimentul;
- Asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență;
- Asigurarea funcționării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;
- Instruirea personalului cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, care asigură intervenția la locul de muncă.
Peste 5000 de pompieri, chemați la muncă în minivacanța de Revelion
În perioada minivacanţei de Revelion, peste 5.300 de pompieri vor asigura zilnic misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel național. Răspunsul la solicitările cetățenilor va fi asigurat cu peste 3.300 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 28 șenilate, 34 autofreze, 110 mașini de descarcerare, 308 ambulanțe SMURD, 32 unităţi de terapie intensivă mobilă, 6 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 43 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Pentru protecția și siguranța petrecăreților, în noaptea de Anul Nou, echipaje de pompieri și paramedici SMURD vor fi dislocate în apropierea zonelor unde vor fi organizate evenimente cu public numeros.
Citește și: