Țintele falsificatorului de bani: târgurile, bâlciurile, serbările comunale. Le avea notate în 30 de calendare

26 iunie 2020 14:15   Național
Ultima actualizare:

Apar noi detalii despre modul în care cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume arunca pe piață bani falși. Potrivit anchetatorilor, la percheziții au fost găsite, printre altele, 30 de calendare în care acesta și nota toate târgurile, bâlciurile și serbările comunale care aveau loc într-un an.

Fără magazine mari și fără cumpărături care să iasă în evidență! Aceasta era deviza rețelei de falsificatori de bani, care îl avea drept lider pe un bărbat de 52 de ani, care în anii ’90 fusese condamnat pentru furt.

Nu voia să fie văzut de camerele de supraveghere, instalate în complexe comerciale, astfel că le evita. Alegea, în schimb, să cumpere de la târguri și de la serbările comunelor.

Nu rata nici un eveniment de acest gen și le avea notate în 30 de calendare. Acolo, reușea cu ușurință să ia produse cu bani falși.

Procurorii spun că cei în cauză erau extrem de meticuloși și, de aceea, de fiecare dată când plecau într-o astfel de acțiune își opreau telefoanele mobile pentru a nu putea fi urmăriți.

Timp de 6 ani, oamenii legii au primit aproape 3.000 de plângeri de la diverse persoane care reclamau că au primit bani falși în schimbul produselor vândute. Analizate, bancnotele erau identice cu cele de serie.

O amprentă l-a dat de gol pe falsificatorul de bani

Și totuși una dintre bancnotele reclamate avea să fie cheia întregului caz. În laborator, specialiștii au reușit să descopere o amprentă a suspectului pe unul din straturile din interiorul hârtiei de 100 de lei.

Imediat procurorii aveau în față imaginea falsificatorului după ce baza de date i-a trimis la un furt săvârșit de acesta imediat după Revoluție.

În urma audierilor, cei de la DIICOT au aflat că suspectul a avut nevoie de un an pentru a studia milimetru cu milimetru fiecare detaliu și element de siguranță de pe hârtia de 100 de lei.

Din 2014 și până în prezent, cei trei suspecți au pus în circulație peste 17.000 de bancnote, iar acum se află în arest preventiv.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/cine-este-romanul-considerat-cel-mai-bun-falsificator-de-bani-din-lume-si-ce-cumpara

https://www.click.ro/news/national/bnr-si-politia-romana-te-invata-cum-sa-recunosti-banii-falsi-0

Mai multe