Ţinuţi în lanţuri ca să facă bani pentru stăpâni

13 iulie 2016 22:23   Național
Ultima actualizare:

Bătuţi cu biciul, legaţi în lanţuri, târâţi după căruţă prin sat şi obligaţi să cerşească. Nu erau consideraţi oameni, ci sclavi. Trei bărbaţi şi doi copii au fost eliberaţi, ieri, de poliţişti din infernul de la Berevoieşti.

Când spunem sclavie ne gândim la vremuri de mult apuse, cum ar fi perioada sclavagismului din sudul Statelor Unite. Nicidecum la anul 2016! Dar iată că şi în zilele noastre ne este dat să auzim că există oameni transformaţi în robi de nişte infractori. Se întâmplă la noi în ţară, de mai bine de opt ani. În satul Gămăceşti, din comuna argeşeană Berevoieşti a fost până ieri iadul pe pământ. Zeci de oameni sărmani sau cu boli psihice, adulţi, dar şi copii, au fost răpiţi de pe stradă, din faţa bisericilor, din gări, autogări sau chiar din locuinţele lor şi transformaţi în sclavi de câteva clanuri de ţigani din zonă.

Aşa-zişii lor stăpâni îi ţineau în lanţuri şi îi obligau să muncească pentru ei. Îi trimiteau la tăiat de lemne în pădure, îi foloseau în gospodărie şi îi obligau să cerşească. Cine se împotrivea, primea o bătaie soră cu moartea. Terorizaţi şi hrăniţi doar cu res-turi, erau loviţi cu biciul, schingiuiţi, şi chiar violaţi. Mulţi au vrut să fugă din infern, iar ce a urmat a fost crunt. Anchetatorii vorbesc despre faptul că victimele erau legate de spatele căruţei şi târâte prin sat, drept exemplu. Altă dată, nimeni să nu mai îndrăznescă să se pună cu stăpânii. Noaptea, bieţii oameni erau ţinuţi încuiaţi în cuşti improvizate. ”Victimele erau dezbrăcate complet şi udate cu apă rece şi caldă, erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos”, descriu procurorii DIICOT scenele groazei la care ar fi fost supuşi 40 de inşi, de-a lungul timpului.

De ieri, teroarea a încetat. Sute de poliţişti şi jandarmi au luat cu asalt satul, iar 39 de suspecţi au fost duşi la audieri şi reţinuţi. În c-urtea unei familii au găsit trei bărbaţi şi doi copii obligaţi la muncă silnică. Una dintre victime era legată cu lanţuri pe o prispă. Au fost duşi la un centru din Argeş, unde au fost spălaţi, hrăniţi şi şi-au putut ostoi într-un pat oasele rupte.

2012: 26 de persoane erau înfometate şi obligate să muncească pământul

Opt minori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani şi 17 adulţi sechestraţi şi obligaţi să lucreze în agricultură, într-un sat din judeţul Covasna. Este un alt caz care a revoltat România în anul 2012. Nu primeau bani pentru munca prestată, de până la 17 ore pe zi, ci bătaie. În plus, victimele erau înfometate. Procurorii DIICOT i-au reţint atunci pe membrii grupării, care ulterior au fost arestaţi. 

2015: Tânăr de 26 de ani, rob la stână

La câţiva kilometri de Galaţi, la stâna unui cioban în vârstă de 42 de ani, din satul Negrea, comuna Schela, se practica sclavia în 2015. Un tânăr de 26 de ani a fost înfometat, bătut şi pus să muncească forţat. A reuşit să scape din infern şi s-a dus direct la Poliţie. Se pare că tânărul nu fusese singurul caz. Anchetatorii au aflat ulterior că mai mulţi angajaţi au trecut prin momente cumplite la stâna de lângă municipiul Galaţi.

Peste 45 de milioane de oameni trăiesc în sclavie

45,8 milioane: acesta e numărul la nivel global al celor care, în anul 2016, trăiesc şi muncesc în sclavie. Cifra provine din cel mai recent raport “Global Slavery”, realizat de organizaţia independentă “Walk Free Foundation”, care încearcă să evalueze, dar mai ales să stopeze, fenomenul “sclaviei moderne”. În Europa numărul robilor este mai mic decât în alte colţuri ale lumii. În India, spune sursa citată, sunt peste 18 milioane, iar în Coreea de Nord şi Uzbekistan 4% din populaţie trăieşte practic în sclavie. Fenomenul este în creştere, din cauza  grupărilor infracţionale sau teroriste, dar şi externalizării producţiei industriale în ţări sărace.

Mai multe