Titus Corlăţean a demisionat de la MAE: "Îmi doresc să respect legea"

10 noiembrie 2014 11:14   Național
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, va susţine o conferinţă de presă, la sediul instituţiei pe care o conduce, începând cu ora 11.30. Este prima ieşire publică a ministrului, după protestele din weekend, prin care românii au solicitat ca în turul II să aibă parte de un vot corect, conform adevarul.ro

Titus Corlăţean se va retrage din funcţia de ministru de Externe, potrivit unor surse. mai scris adevarul.ro. 

"După hotărârea BEC adoptată marţea trecută, am fost fost informat de un al doilea comunicat BEC. Vineri, la 23.58, am primit la MAE un comunicat şi o adresă şi BEC ne comunica inexistenţa unui impediment pentru organizarea de noi secţii de votare. Sâmbătă, MAE a demarat un proces intern.  Concluziile: MAE îşi menţine integral poziţia că nu există bază juridică pentru înfiinţarea de noi secţii de votare. În consecinţă, ca ministru am obligaţia să asigur respectarea legalităţii dar şi prezervarea instituţiei MAE. În consecinţă, am decis să-mi depun manadatul. Nu accept să încalc legea, ca MAE să fie forţat să încalce legea pe considerente de intrese politice. Pentru că doresc să respect legea, am decis să îmi depun mandatul", a declarat Corlăţean.

Premierul Victor Ponta a anunţat, după turul I al alegerilor prezidenţiale, că Titus Corlăţean şi echipa sa îşi vor da demisia dacă turul II nu se va desfăşura corect.Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a fost dur criticat după primul tur al alegerilor prezidenţiale, de pe 2 noiembrie, când mii de români din diaspora nu au putut vota sau au stat ore întregi la coadă. Numeroase voci susţin că ce s-a întâmplat a încălcat Constituţia. 

Ministrul a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secţiilor de votare în străinătate, susţinând că BEC a adoptat o hotărâre "care nu confirmă existenţa unei baze juridice, potrivit legii (...) şi nu permite înfiinţarea de noi secţii".

Corlăţean a susţinut că, pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităţilor din statul care acreditează, dar şi chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

"Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare şi o utlizare la maximu, a capacităţii logistice evident va creşte numărului celor care doresc să voteze", a justificat ministrul de Externe.

În schimb, BEC a transmis un comunicat conform căruia organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a MAE, BEC neavând atribuţii legale referitoare la aceste activităţi. Mai mult, se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secţii.

Mai multe