Toate vaccinurile anti-COVID-19 ne feresc de formele grave ale bolii. Explicaţiile experţilor

9 februarie 2021 21:23   Național
Ultima actualizare:

Ne punem tot mai multe întrebări în legătură cu imunizarea împotriva COVID-19. Există trei vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană, care se folosesc şi în România, aşa că tentaţia de a le compara este foarte mare. Care e mai bun? Oare cu ce ser voi fi vaccinat? Specialiştii spun că vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca au în comun un lucru esenţial: ne protejează 100% în faţa formelor grave ale bolii.

România a început vaccinarea populaţiei împotriva COVID-19 la finalul lui decembrie 2020, iar de atunci până în prezent au fost administrate vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna. De luni, 15 februarie, va fi folosit şi vaccinul  AstraZeneca. Eficacitatea acestuia, de circa 70%, în comparaţie cu procentele 95% (Pfizer) şi 94% (Moderna) a stârnit multe discuţii.

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a explicat, într-un interviu pentru republica.ro, ce înseamnă această eficienţă şi de ce e important să ne vaccinăm. „Aceste procente de eficacitate se referă la protecţia faţă de infecţia simptomatică. Persoanele care intră în contact cu virusul pot dezvolta forme de boală care pot fi de la forme uşoare, la forme foarte grave. Toate vaccinurile - Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, dar şi celelalte - protejează 100 la sută faţă de formele grave de boală, adică cele care pun viaţa în pericol în mod evident, care necesită internare, oxigen, ATI. Aşadar, vaccinându-ne cu oricare dintre cele trei pe care le avem acum în România, ne protejăm faţă de formele grave de boală”, a spus medicul.

Un alt mesaj important, în opinia dr. Marius Geantă este că nu ar trebui să ne uităm la vaccinuri doar în alb şi negru, pentru că sunt multe nuanţe care ţin de complexitatea şi diversitatea răspunsului imun al organismului.

”În practică probabil că o persoană care se infecta şi murea, vaccinându-se dezvoltă o formă de boală peste care poate să treacă cu administrare de oxigen.  O persoană care dezvolta o formă gravă de boală şi avea nevoie de oxigen s-ar putea ca prin vaccinare să dezvolte o formă uşoară de boală. O persoană care dezvolta o formă uşoară de boală s-ar putea să fie asimptomatică, adică să poarte virusul şi atât. Aşa cred că trebuie înţelese beneficiile vaccinării”, a adăugat preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

La fel ca şi vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, şi AstraZeneca a trecut prin toate „filtrele” Agenţiei Europene a Medicamentului, aşa că îndeplineşte toate criteriile de siguranţă. În România, până la începutul acestei săptămâni, peste 420.000 de persoane au fost imunizate cu o doză de vaccin, iar peste 230.000 au primit deja ambele doze. În această etapă de vaccinare sunt programate persoanele de peste 65 de ani şi bolnavii cronici. 

Mai multe