Toma Caragiu, alți artiști și scriitori morți la cutremurul din ʼ77

4 martie 2020 15:11   Național
Ultima actualizare:

4 martie 1977, ora 21.22.22. Se produce unul dintre cele mai mari cutremure din România în care aveau să moară 1.578 de persoane, iar 11.321 au fost rănite. Printre cei morți în cumplitul cutremur a fost marele actor Toma Caragiu, dar și o mulțime de alți artiști și scriitori. Odihnă veșnică!

4 martie 1977, ora 21.22.22. La televizoarele alb-negru, era un film bulgăresc, cu nume de neuitat, ”Dulce și amar”. Se aude un huruit sinistru, iar pământul de mișcă pe orizontală și pe verticală. Cutremurul de 7,4 pe Richter a doborât sau avariat grav 32.897 de locuinţe și a ucis 1.578 de persoane.

Supraviețuitorii aud stupefiați că marele nostru actor, îndrăgitul Toma Caragiu a murit. În acea noapte apocaliptică, o mulțime de alți artiști și scriitori și-au pierdut viața.

Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț au murit pe 4 martie 1977

Anul 1977 ne-a lăsat fără unul dintre cei mai mari actori pe care i-a avut vreodată ţara noastră: Toma Caragiu. Cutremurul incredibil care a lovi atunci România l-a ucis pe maestru la vârsta de 51 de ani. Toma Caragiu a fost un actor fenomenal, unic si original. Înainte de dispariţia sa, în 1977, era considerat cel mai mare actor român. Mulţi îl consideră aşa şi astăzi.

Plecat în dimineaţa zilei de 4 martie 1977 din Bucureşti, alături de soţie, Toma Caragiu a ajuns la Periş şi la Titu, însă partenera lui s-a plictisit şi a decis să se ducă pe Valea Prahovei să se plimbe, iar marele actor s-a întors în Capitală. De-a lungul zilei de 4 martie 1977, Toma Caragiu a vorbit la telefon cu familia şi cu mai mulţi prieteni, iar unii dintre aceştia l-au şi vizitat. Deşi a fost invitat în oraş de diferite personalităţi, Toma Caragiu nu a vrut să îşi părăsească locuinţa, deoarece soţia lui i-a spus că îl va suna la ora 21.30. Singura modalitate de a comunica era telefonul fix, aflat în apartamentul  de la etajul doi din blocul Colonadelor 3, în care marele actor locuia.

Din păcate, cutremurul din 1977 a avut loc la ora 21.22, iar în acel moment în casa lui Toma Caragiu se afla şi Alexandru Bocăneţ (33 de ani), regizorul care colabora cu marele actor român. Potrivit martorilor, apartamentul lui Toma Caragiu a rămas aproape intact, însă el a încercat să se salveze şi a ieşit din locuinţă, neştiind că acest gest va fi unul fatal. Pe 10 martie, trupul său a fost găsit sub ruine, iar o zi mai târziu a fost înmormântat la Cimitirul „Bellu“ din Bucureşti. A fost identificat după claia de păr creț.

Doina Badea a fost identificată după verighetă

În 1977, Doina Badea era o artistă consacrată, supranumită „Edith Piaf a României”, datorită vocii magnetice, cu inflexiuni grave. După o mare decepție sentimentală, îl întâlnise pe Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă pe artistă.

Tineri, frumoși și artiști, cei doi au fost răsplătiți de Dumnezeu cu doi băieți: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. În 1977, începutul de primăvară îi prinseseră pe cei patru în casă nouă: un apartament spațios, elegant, situat în blocul Barului Continental, în spatele Casei Şuţu. Îl primise Doina Badea prin repartizare, după ce invocase că nu avea unde să stea cu doi copii mici și că îl merită, cu sute de spectacole la activ în teatrele muzicale și de revistă din țară. Și avea vecini de seamă: pe Toma Caragiu, care locuia în blocul din față.

Blocul Continental, în care locuia Doina Badea. Clădirea s-a prăbuşit peste cea din faţă, provocând căderea scărilor în blocul lui Caragiu. Mâna artistei a fost recunoscută printre dărâmături după verigheta pe care o avea pe deget, dar trupul nu i s-a găsit vreodată.

O mulțime de personalități au fost victime ale cutremurului din ʼ77.

  • Alexandru Ivasiuc, 43 de ani. Prozator și romancier de succes, a murit lângă blocul Scala care s-a prăbușit peste el.
  • A.E. Baconski, 51 de ani, poet, prozator, eseist. A  debutat cu Poezii, la 25 de ani, apoi a fost redactor-şef al revistei „Almanah literar”.
  • Savin Bratu, 51 de ani, critic li istoric literar. A murit în apartamentul său din blocul casata care s-a prăbușit.
  • Daniela Caurea, 26 de ani, poetă de succes. A fost șefă de promoție a Facultății de Litere, profesor și traducător. A fost găsită de mama ei după șase zile de căutari disperate prin spitale.
  • Mihai Petroveanu, 53 de ani, critic și istoric literar, căsătorit cu poeta Veronica Porumbacu, 55 de ani. Erau în vizită la A.E. Baconski și au murit cu toții.
  • Mihai Gafița, 53 de ani, critic și istoric literar. A murit împreună cu soția sa, Ioana Gafița. A fost găsit sub dărâmături abia în ziua de 9 martie, cu o lovitură foarte puternică la tâmplă, în timp ce trupul soţiei sale nu a fost găsit niciodată.
  • Eliza Petrăchescu, 65 de ani, actriță de teatru și film. A murit în apartamentul ei, din strada Brezoianu, lângă Teatru Mic, unde a jucat întreaga viață.
  • Tudor Dumitrescu, 19 ani, un pianist foarte talentat.
  • Filofteia Lăcătușu, 29 de ani, solistă de muzică populară. Abia se cazase împreună cu soțul ei, Gicu Simu, în fostul Hotel France, iar cutremurul i-a surprins în jumătatea de clădire care s-a prăbușit. Au fost găsiți îmbrățișați, după 24 de ore.

Citește și:

Doina Badea, un destin cumplit. A murit la cutremurul din 1977 cu toată familia

Cutremurul din 1977. Cum a murit Toma Caragiu

Mai multe