Top 10 cele mai frumoase locuri din România

6 aprilie 2019 18:51   Național
Ultima actualizare:

Odată cu primele raze de soare ale primăverii s-a deschis şi sezonul de vacanţe. Avem o ţară frumoasă şi o mulţime de locuri absolut impresionante pe care merită să le vedeţi măcar o dată în viaţă. Dacă încă nu v-aţi făcut planuri pentru vacanţa de Paşte şi de 1 Mai, aveţi timp să vă orientaţi spre una din destinaţiile propuse de experţii în turism.

Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin a fost inclusă de presa internaţională în topul celor mai  frumoase cascade din lume. Se află în Valea Minişului, între localităţile Anina şi Bozovici, la circa 450 km de Bucureşti. Apa provenită din izvorul Bigăr se revarsă în râul Miniş pe un prag stâncos de 8 metri înălţime, acoperit cu muşchi. Se poate vizita şi peştera de unde izvorăşte apa, aflată puţin mai sus, iar taxa de intrare este una modică. Anul trecut, cascada a fost vizitată de peste 100.000 de turişti.

Lacul Ochiul Beiului. Tot în judeţul Caraş-Severin, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, găsiţi cascade şi lacuri cu ape limpezi, albastre şi turcoaz. Lacul Ochiul Beiului a devenit celebru pentru culoarea turcoaz a apei şi pentru faptul că nu îngheaţă niciodată. 

Transalpina. Este cea mai înaltă şi frumoasă şosea din România. I se mai spune şi „Drumul Regelui” pentru că a fost construită şi inaugurată în 1938 de Regele Carol al II-lea, toată familia regală parcurgând drumul în ziua inaugurării. Aici puteţi vizita Peştera Polovragi, Cheile Olteţului sau mănăstirile Icoana şi Polovragi.

Cimitirul vesel de la Săpânţa. Dacă ajungeţi în Maramureş, nu rataţi Cimitirul de la Săpânţa, unic la nivel global. Sute de cruci din lemn de stejar, pictate în culori vibrante şi sculptate cu texte umoristice fac deliciul vizitatorilor. Conform Romanianmonasteries.org, ar exista o legendă care sugerează că atitudinea veselă în faţa morţii este un obicei dacic.

Poiana Narciselor. Acum, primăvara, trebuie să vedeţi Poiana Narciselor din localitatea Vad, judeţul Braşov. Este cea mai mare din Europa şi este arie protejată, întinzându-se pe nu mai puţin de 400 de hectare. Doar aici puteţi vedea, începând cu luna mai, milioane de narcise înflorite, peisajul este o splendoare, iar mirosul vi-l puteţi doar imagina. În fiecare an, în luna mai, se organizează Festivalul Narciselor la care participă sute de oameni din toată ţara. Anul acesta, festivalul are loc în weekendul 11-12 mai, iar internetul este plin cu oferte de excursii de grup. Culegerea narciselor e interzisă.

Castelul Corvinilor din Hunedoara este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. În jurul lui s-au format de-a lungul timpului tot felul de legende care îi dau un aer de basm. Puteţi vizita acolo Sala Cavalerilor, Turnul Buzduganelor, Sala Dietei, Turnul Capistrano, dar şi fântâna adâncă de 30 de metri din curte, care se spune că ar fi fost săpată de prizonierii turci în schimbul libertăţii care însă nu li s-a acordat. Cu arhitectură gotică, castelul este cea mai mare construcţie medievală cu dublă funcţionalitate (civilă şi militară) din România aflată încă “în picioare”.

Fundătura Ponorului. Dacă tot aţi ajuns în Hunedoara, nu rataţi Fundătura Ponorului, considerată “Raiul Fotografilor”. Din imagini, chiar aşa arată. Este situată în Parcul Natural Grădiştea Muncelului, unde se află şi Sarmisegetusa Regia, însă cu acces din sud, aflăm de pe umblu-teleleu.ro. Munţi, pajişti de poveste, râuri şi multă linişte, Fundătura Ponorului este cu siguranţă un loc superb în care vă puteţi încărca bateriile.

Cu Mocăniţa pe Valea Vaserului. La Vişeu de Sus vă puteţi bucura de o plimbare inedită cu Mocăniţa. Locomotiva cu aburi construită după Primul Război Mondial doar pentru a transporta lemnul este în mod surprinzător folosită şi azi, în ciuda vârstei înaintate. Acum doar pentru transportul turiştilor, care nu sunt deloc puţini la număr. Punctul de pornire este din Vişeu de Sus, iar traseul se întinde pe 60 km, de-a lungul râului Vaser, într-un peisaj absolut spectaculos. Potrivit romanianmonasteries.org, fiind una dintre ultimele şine de căi ferate pentru locomotive cu aburi încă active din Europa, bătrâna Mocăniţă atrage mii de turişti din toată lumea.

Delta Dunării. Nu poate lipsi din acest top al celor mai frumoase locuri din România. Primăvara, totul se trezeşte aici la viaţă, soarele e blând, iar plimbările pe canale o splendoare. Potrivit descopera.ro, aici sunt consemnate 1.830 de specii de plante şi copaci, peste 2.440 de specii de insecte, 91 de specii de moluşte, 11 specii de reptile, 133 de specii de peşti, 90 de specii de amfibieni, 320 de specii de păsări şi 44 de specii de mamifere.

Cazanele Dunării. Dacă vreţi să vă rupeţi pentru câteva zile de aglomeraţia oraşului şi să vă beţi cafeaua acompaniaţi de orăcăitul broaştelor, atunci mergeţi la Dubova, judeţul Mehedinţi, să vedeţi Cazanele Dunării. Reprezintă un sector din defileul Dunării, la trecerea prin Munţii Carpaţi, cu o lungime de circa 9 km. Dunărea se îngustează până la 230 de metri, fiind mărginită de pereţi verticali stâncoşi şi ajungând astfel la adâncimi de 75 de metri. Puteţi face croaziere cu vaporaşul, puteţi vizita Peştera Veterani, Ponicova şi, bineînţeles, nu poţi rata Sculptura lui Decebal. Cu o înălţime de 55 m şi o lăţime de 25 m, e considerată cea mai mare sculptură în piatră din Europa.

Mai multe