Top 5 cele mai frumoase locuri de vizitat în România
Sunt atâtea lucruri frumoase de văzut în țara noastră, încât e foarte dificil de ales câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Însă am selectat, totuși, pentru dumneavoastră, cinci astfel de destinații pe care vă sfătuim să încercați să nu le ratați în vacanțele și drumurile pe care le faceți în țară.
Încă din școală am aflat că avem o țară extraordinar de frumoasă, în care putem găsi cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Avem o țară fascinantă, cu zone pitorești, zone în care încă se păstrează tradițiile, cu o gastronomie excelentă și cu peisaje care îți taie răsuflarea. Înainte de a vizita alte țări și alte orașe din afara României, ar fi bine să vizităm și din frumusețile pe care ni le oferă țara noastră. Noi am întocmit o lista al celor mai frumoase 5 destinații din România pe care ar fi bine să nu le ratați.
Delta Dunării, un loc unic în Europa
Nu putem să nu începem acest top cu o zonă unică a Europei, Delta Dunării. Ca întindere se află pe locul doi în Europa, după delta fluviului Volga, având 5.500 de kilometri pătraţi. 82% din deltă aparţine României, restul fiind localizat pe teritoriul Ucrainei. În Delta Dunării ai ocazia să observi 1.830 de specii de plante şi copaci, peste 2.440 de specii de insecte, 91 de specii de moluşte, 11 specii de reptile, 90 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări şi 44 de specii de mamifere. De asemenea, în apele Dunării se află 133 de specii de peşti. Delta găzduieşte și cea mai veche rezevaţie naturală din România, Pădurea Letea, arie protejată încă din 1938. Aici se află şi caii sălbatici ai deltei. Sulina este o altă zonă care merită vizitată, aici fiind locul unde puteţi admira cum Dunărea se varsă în Marea Neagră. Printre altele, în zonă vă puteţi relaxa pe plajele încă sălbatice precum cele de la Gura Portiţei, Sulina sau Sf. Gheorghe, puteţi pescui sau doar admira fauna şi flora. Și puteți, desigur, să vă delectați cu neăntrecutele măncăruri pescărești pe care le găsiți la pensiunile amenajate de-a lungul Deltei sau, pur și simplu, făcute în casele localnicilor.
Castelul Huniazilor e considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume
Un loc deosebit care trebuie vizitat în ţara noastră este Castelul Huniazilor sau al Corvinilor, situat în municipiul Hunedoara, considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Din 1278 regăsim prima atestare documentară a castelului sub semnul Casei de Anjou. În jurul castelului s-au format de-a lungul timpului diferite legende care îi redau un aer de basm. Conform uneia dintre acestea, Sigismund de Luxemburg ar fi lăsat însărcinată pe una dintre frumoasele localnice, iar pentru a-şi acoperi fapta, acesta i-l oferă tinerei ca soţ pe cneazul Voicu Corvin, iar copilului îi oferă un inel de aur prin care cneazul să-l poată recunoaşte ca moştenitor. În timpul unui popas al familiei Voicu, inelul tânărului este furat de un corb. În acel moment, Iancu de Hunedoara,căci despre el era vorba, chiar dacă era doar un copil, ia arcul şi ţinteşte corbul, recuperând inelul. Legenda stă astfel la baza simbolului Casei Corvineștilor, un corb cu un inel în cioc. Iancu de Hunedoara începe în 1440 să trasforme cetatea într-un adevărat castel. Sunt construite două ziduri de apărare în jurul vechii cetăţi, dar şi turnuri circulare şi rectangulare. Printre cele mai importante structuri ale castelului se numără Turnul Capistrano, Sala Cavalerilor, Turnul buzduganelor, Buzduganul Alb (spaţiul în care erau depozitate bucatele) şi Sala Dietei. În 1784, castelul devine loc de refugiu pentru Horea, Cloşca şi Crişan. Istoricii din acea perioadă susţin că după încetarea răscoalei conduse de cei trei, cele două încăperi de la intrarea castelului au fost utilizate pentru torturarea prizonierilor, încăperi ce pot fi vizitate şi în prezent.
Mănăstirea Voroneț este supranumită „Capela Sixtină a Estului”
Construită în 1488 de către Ştefan cel Mare, Mânăstirea Voroneţ se situează în judeţul Suceava, la 5 km de Gura Humorului, în istorica zonă a Bucovinei. Biserica Sfântul Gheorghe care face parte din mănăstire a devenit cunoscută atât pentru frescele exterioare, cât şi datorită culorilor vibrante utilizate pentru figurile amplasate pe fondul albastru. Conform textului amplasat la intrare, biserica a fost construită în mai puţin de patru luni, arhitectura sa cuprinzând influenţe gotice. Mănăstirea ce este clasată ca monument UNESCO a fost supranumită ''Capela Sixtină a Estului'' datorită frescei ''Judecăţii de apoi'' pictată pe celebrul pigment ''Albastru de Voroneţ'', renumit pentru rezistenţa sa în faţa condiţiilor climatice aspre. Conform unor documente istorice, muncitorii din acea perioadă erau plătiţi în butoaie cu ţuică, chiar acest tip de alcool fiind ingredientul ce ajuta la obţinerea pigmentului. Ipoteza a fost confirmată şi de testele de laborator realizate asupra tencuielii mănăstirii care au dovedit prezenţa urmelor de ţuică. Tot în mirifica Bucovină pot fi vizitate și alte lăcașe religioase secular, cele mai cunoscute dintre acestea fiind: Mănăstirea Putna, Sucevița, Moldovița, Humor, Dragomirna, Râșca și Bogdana. În plus, vă puteți delecta cu la pensiunile primitoare cu neîntrecutele bucate ale zone ce vă vor pune, însă, în pericol, numărul de kilograme sau ideile despre diete.
Transfăgărășanul, „drumul printre nori” ce nu trebuie ratat
Transfăgărăşanul este drumul care face legătura între zonele istorice Muntenia şi Transilvania, traversând Munţii Făgăraş. Drumul începe din localitatea Bascov, judeţul Argeş, şi se desfăşoară pe 152 de kilometri până în localitatea Cârtişoara din judeţul Sibiu. După finalizarea hidrocentralei de la Vidraru, Ceauşescu se decide să continue planurile create în 1960 privind construirea unui drum ce tranzitează Munţii Făgăraşului. Conform Transfăgărăşan.info, lucrările au început în decembrie 1969 din ambele capete de la sud şi nord. Drumul a fost finalizat şi deschis în 20 septembrie 1974, iniţial drumul avea să poarte numele lui Ceauşescu, dar acesta a refuzat propunerea. Ruta din prezent a fost finalizată în 1980. “Drumul printre nori”, așa cum mai este denumit Transfăgărășanul, măsoară aproximativ 151 km și face parte din DN 7C, drum ce începe din județul Argeș, sat Bascov, de lângă județul Pitești și se intersectează cu DN1, lângă comuna Cârțișoara, între Sibiu și Brașov. Traseul trece prin fața hidrocentralei Vidraru, apoi urcă spre Cetatea Poenari. Ajunge pe Barajul Vidraru, trece de trei tunele scurte, trece de baraj și lasă în partea stângă Lacul Vidraru, ajungând la Cascada Capra. Trecerea de la Capra la Bâlea Lac este făcută printr-un tunel de aproximativ 887 de metri, Tunelul Bâlea, cel mai lung tunel din România. Este un tunel iluminat electric și ventilat natural și are o înălțime de aproximativ 4,4 m, lățime de 6 m și un trotuar de un metru. Traseul a devenit renumit după prezentatorii emisiunii Top Gear l-au catalogat ca fiind cea mai spectaculoasă şosea montană din lume, dar și „cel mai bun drum de condus din lume”, panorama munților și văilor străbătute de „șarpele de asfalt”, tăind respirația oricui.
Cimitirul vesel din Săpânța, locul unde veșnicia e veselă
Poate cel mai cunoscut cimitir din România, dar și din Europa, se află în legendara Țară a Maramureșului, Ceea ce transformă acest cimitir într-unul unic sunt crucile din lemn ale mormintelor de aici, foarte viu colorate, pe care sunt sculptate scene din viața personală sau profesională a celui care este înmormântat acolo. De asemenea, pe lângă sculpturile frumos pictate, pe unele cruci din lemn apar chiar și texte umoristice, numite epitafuri, care descriu, într-un mod cât se poate de umoristic, viața decedatului. Se spune că primele cruci din Cimitirul Vesel au fost realizate în anul 1935 de sculptorul maramureșean Stan Ioan Pătraș, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu. În realizarea lor se crede că acesta s-a inspirat din cultura dacică, în care moartea era considerată un eveniment vesel. În total, peste 800 de astfel de cruci originale, lucrate manual din lemn de stejar, pot fi admirate în Cimitirul Vesel din Săpânța. Datorită acestor piese unicat, cimitirul a fost transformat într-un adevărat muzeu în aer liber care atrage mii de turiști anual. În apropierea Cimitirului Vesel se află și casa memorială a lui Stan Ioan Pătraș (1908-1977), sculptorul care a realizat majoritatea crucilor care pot fi admirate în acest cimitir. Clădirea a fost transformată în muzeu și poate fi vizitată de turiști. Și dacă tot sunteți în Maramureș, n-ar trebui să ratați, printre multe altele, nici Valea Vaserului, cu celebrul lui tren cu aburi, Biserica de lemn cu Mănăstirea Bârsana sau Pasul Prislop, situat la 1416 metri altitudine și socotit cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali. Și, firește, să nu uităm mâncărurile, dar și băuturile tradiționale, ce vă vor face, negreșit, să vă doriți să reveniți cât mai rapid și mai des în acest ținut de basm.