Tot ce trebuie să ştii dacă mergi la schi

23 decembrie 2018 17:01   Național
Ultima actualizare:

Ţi-ai programat vacanţă la munte în aceste zile libere de Sărbători? Pentru a avea parte de o experienţă memorabilă, fără evenimente care să-ţi lase un gust amar, e bine să ţii cont de câteva recomandări din partea medicilor, salvamontiştilor şi specialiştilor în turism.

Echipează-te corespunzător!

Încă înainte de a pleca de acasă, informează-te care vor fi condiţiile meteo de la destinaţie, pune în bagaj haine groase, impermeabile, dar comode, care lasă pielea să respire. Maşinile trebuie să fie dotate cu lanţuri antiderapante, o lopată şi cablu de tracţiune.

Nu strică să ai în portbagaj o pătură, lanternă, o rezervă de hrană şi de apă.

Sfaturi pentru pasio­naţii de drumeţii

Unii merg la munte pentru schi, alţii pentru spa şi relaxare, alţii sunt pasionaţi de drumeţii. Dacă te situezi în această din urmă categorie, e bine să pleci la drum încă de dimineaţă, să îţi planifici bine traseul astfel încât să nu te prindă noaptea pe munte, să te informezi în legătură cu prognoza vremii din ziua respectivă, cu grosimea stratului de zăpadă şi pericolul declanşării unor avalanşe.

Anunţă prietenii sau chiar pe salvamontişti înainte de a pleca la drum. „E bine să ai telefonul mobil încărcat sau chiar un încărcător extern de rezervă, apă, nişte batoane energizante, o hartă  a zonei, să fii bine îmbrăcat şi încălţat. Nu pleca singur la drum şi nu te aventura pe  trasee nemarcate, necunoscute. De altfel, trebuie să salvezi în telefon numărul de la Salvamont”, te sfătuieşte Raluca Hatmanu, director de comunicare Christian Tour.

Unde schiem în acest sezon

Pârtia Cazacu pentru Începători din Azuga, care măsoară 120 de metri lungime, 20 de metri lăţime şi e deservită de baby-ski, a fost prima care s-a deschis, la finalul lunii noiembrie.

Pe alte porţiuni din domeniul schiabil de la Azuga turiştii se pot da cu sania, ne informează Raluca Hatmanu. „În acest moment se schiază în condiţii bune şi în Munţii Apuseni, pe pârtia Vârtop din Arieşeni, precum şi pe toate pârtiile din Poiana Braşov. La Rânca, zăpada depăşeşte un metru după ce weekendul trecut a nins foarte mult, astfel că în prezent, sunt deschise patru pârtii de schi şi se lucrează la amenajarea pârtiei de la Telescaun, lungă de 980 de metri. În urmă cu trei zile (20 decembrie), la Sinaia au fost deschise toate pârtiile. În ceea ce priveşte tarifele, la Sinaia, de pildă, un skipass de o zi costă 145 de lei de persoană (adult) şi 100 de lei pentru copii. Pentru studenţi, tariful e de 125 de lei/skipass”, mai spune Raluca Hatmanu.

De asemenea, la Bâlea Lac sunt două pârtii, iar stratul de zăpadă are 155 cm, la Arieşeni tot două, zăpada are 40 cm, la Buşteni sunt 3 pârtii, stratul de zăpadă e de 25 cm, la Joseni sunt două pârtii, stratul de zăpadă ajungând la 35 cm, iar la Păltiniş sunt 8 pârtii, stratul zăpezii fiind de 52 cm, aflăm de pe romaniaturistica.ro.

Recomandări de la salvamontişti

  • Abordează la început cu precauţie pârtiile de schi, până te reacomodezi.
  • Gradele de dificultate ale pârtiilor sunt: verde - foarte uşor, albastru - uşor, roşu - mediu şi negru - dificil.
  • Fii atent la ceilalţi schiori, pentru a nu accidenta pe nimeni. Depăşeşte schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe stânga, cu condiţia să păstrezi o distanţă suficientă în lateral pentru a evita o reacţie neaşteptată a celui depăşit.
  • Accesul schiorilor şi snowboard-erilor pe pârtiile de săniuş e strict interzis şi se sancţionează. Utilizarea de mijloace de alunecare improvizate (folii de plastic, saltele tip “izolier”, capace WC) este de asemenea strict interzisă şi se sancţionează.

  • Adaptează-ţi viteza şi maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului pe pârtie, aflăm de pe m.0salvamont.org.
  • Evită staţionarea pe pârtie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate.
  • Persoanele adulte care însoţesc minori în zona pârtiilor de schi şi săniuş trebuie să-i supravegheze.

Primul ajutor în caz de accidente

Dacă tu sau altcineva s-a accidentat, primul pas este să anunţi echipa locală Salvamont la numărul 0725.826.668 sau, mai simplu, la 112. Rănitul nu ar trebui mişcat, pentru a nu-i afecta cumva coloana. E necesar, în acest caz, să fie amplasate pe pârtie, în amonte, la 5-6 metri de el, o barieră de schiuri înfipte în zăpadă.

Foarte multe accidentări apar la nivelul genunchiului, la viteze mici sau stând pe loc, pentru că în aceste situaţii nu sar schiurile, susţine dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă. La viteze mari, schiurile sar şi nu se mai face pârghie la nivelul genunchiului.

“Dacă te-ai lovit, trebuie să te opreşti din schiat, să imobilizezi genunchiul (să nu-l mai îndoi) şi să te sprijini cât mai puţin în el până când ajungi la medic. Altfel, o entorsă sau o fractură mai uşoară se pot transforma în ceva grav. În cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat într-o orteză fixă sau mobilă, în funcţie de gravitate. Aplicaţiile locale reci scad inflamaţia şi durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion (compresii), Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii)”, explică medicul.

Prevenţia este esenţială. Potrivit medicului Codorean, e necesar să-ţi faci prin exerciţii fizice încălzirea muşchilor şi a articulaţiilor, echipamentul să aibă legăturile corect făcute şi să alegi pârtia proporţional cu nivelul tău de pregătire.

Mai multe