Tot ce trebuie să știți dacă vreți să donați plasmă: condiții, facilități, centre de donare
Până azi, 28 septembrie, 99.344 de români au fost declarați vindecați de coronavirus. Ei ar putea salva viețile actualilor și viitorilor pacienți care suferă în spitale printr-un gest simplu: donând plasmă. 7.528 de bolnavi sunt internați în prezent în unitățile sanitare, dintre care 557 sunt la Terapie Intensivă.
Cine poate dona plasmă
- Persoanele care s-au vindecat de Covid-19 și vor să doneze plasmă trebuie să îndeplinească niște condiții:
- Să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
- Să aibă pulsul regulat (60-100 bătăi pe minut) și tensiunea între 100 și 180 mmHg
- Să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale
- Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală
- Să aibă o greutate de peste 50 kg
- Să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, hepatice sau endocrine)
- Să nu fi suferit de următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (peste -6 dioptrii), cancer
- Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării
Ce documente se cer donatorului de pasmă
- Pot dona persoanele care dovedesc cumva că au trecut printr-o infecție cu Covid-19. Acest lucru se poate dovedi prin:
- Bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și confirmarea vindecării printr-un test PCR negativ. Se poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării.
- Cei care au stat în izolare și nu și-au mai făcut testul care confirmă vindecarea, pot dona cu scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice. În acest caz, se poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
- Test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de DSP care să ateste încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat - poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare, precizează Digi 24.
- Test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică.
- Rezultat pozitiv la o testare serologică de anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test PCR pozitiv - poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.
Facilități pentru cei care nu au un test negativ Covid
Cei care nu au aceste documente, pot beneficia gratuit de un test RT-PCR și de un test IgG pentru a vedea evoluția anticorpilor, dacă se înscriu în programul de donare de plasmă inițiat de Medlife. După donare, aceștia vor putea beneficia apoi de două screening-uri medicale complete pentru evaluarea în dinamică a stării de sănătate. Cele două screening-uri medicale includ o serie de investigații clinice și paraclinice care îi vor ajuta pe donatori să-și monitorizeze starea de sănătate.
Cum vă pregătiți înaintea donării
Donarea de plasmă este similară cu cea de sânge. Dacă ați mai donat sânge și ați fost confortabili, veți fi și acum. Medicii recomandă nu consumați grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării. Mâncați ceva ușor, dar sănătos, cu trei ore înainte de donare. Asta înseamnă bogată în proteine (ouă, pește, nuci), în fier (ton, carne roșie slabă) și săracă în grăsimi și prăjeli. Deoarece plasma din sânge conține 90% apă, e bine să fiți hidratați, să beți o cantitate mare de apă înainte și după donare, dar să limitați consumul de cafea cu o zi înainte.