Tot ce trebuie să știți despre înscrierile în ”clasa zero”. Prima etapă începe din 4 martie

21 februarie 2019 13:14   Național
Ultima actualizare:

Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat calendarul înscrierilor în ”clasa zero”. În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, până la 31 august 2019, inclusiv. Prima etapă de înscriere este programată în perioada 4 martie – 22 martie. Click! vă dă toate informațiile necesare.

Încep emoțiile pentru părinții prichindeilor de 6 ani. Aceștia urmează să se pregătească pentru prima zi de școală. Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat calendarul înscrierilor în ”clasa zero”.

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, până la 31 august 2019, inclusiv.

La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, pot fi înscriși după o evaluare a dezvoltării copilului care să ateste că micuțul poate parcurge cu succes clasa pregătitoare.

Calendarul înscrierilor în ”clasa zero” 2019

Prima etapă de înscriere: 4 martie – 22 martie. Părinții trebuie să completeze și să depună cererile-tip de înscriere. Cererile pot fi trimise și online, dar ulterior trebuie să meargă la școală pentru a depune documentele. Programul de lucru este de luni, până vineri, între orele 8.00 și 18.00.

25 martie: Comisia națională procesează cererile depuse și repartizează copiii la școlile de circumscripție.

26 – 27 martie: Școlile procesează cererile părinților care au solicitatat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere. 28 februarie: Comisia națională înregistrează cererile de înscriere la alte școli decât cea de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri.

A doua etapă de înscriere: 2 – 8 aprilie. Se pot depune cererile de înscriere pentru copiii care nu au fost înscriși în prima etapă.

A doua etapa de înscriere în clasa pregătitoare 

1 aprilie 2019: Școlile vor afișa procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar.

2 aprilie – 8 aprilie:  Părinții copiiilor care nu au fost admiși în prima etapă depun cererea-tip de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua.

8 aprilie -10 aprilie: Procesarea, la nivelul școlilor, a cererilor depuse.

11 aprilie 2019 – Afișarea listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

12 aprilie – 19 aprilie: Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși.

Acte necesare la înscrierea în clasa pregătitoare 2019

  • Cerere-tip de înscriere
  • Copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal
  • Certificatul de naştere al copilului
  • Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).
  • Fiecare unitate de învăţământ în care există clasă pregătitoare are obligaţia să organizeze zilele ”Porților deschise” într-una din zilele dinaintea începerii înscrierilor.

Criterii de departajare

Criteriile generale, care permit înscrierea în alte școli decât cele de circumscripție dacă mai există locuri libere, sunt următoarele:

  • Copii cu certificat de handicap
  • Copii orfani de ambii părinți
  • Copii orfani de un părinte
  • Copii care au un frate înscris în școala respectivă
  • Criteriile specifice sunt propuse de școală și aprobate de Inspectoratul Școlar, iar ele pot fi următoarele: locul de muncă al părinților, bunici sau alte rude care locuiesc în apropiere, părinți care au fost elevi ai școlii etc.

Care sunt școlile de circumscripție

Pentru a afla care este școala de care aparțineți, puteți accesa site-ul Inspectoratului Școlar Județean din județul în care locuiți.

Circumscripțiile școlare pentru anul școlar 2019- 2020 se vor afișa cel târziu la începutul lunii martie, însă, orientativ, le puteți studia pe cele de anul anterior pentru că nu vor exista schimbări semnificative.

Mai multe