Tot satul poate mânca din ciuperca de 5 kg

7 iunie 2013 15:34   Național
Ultima actualizare:

Ploile abundente din ultima perioadă nu au adus doar probleme, ci i-au şi ajutat pe culegătorii de ciuperci să găsească exemplare unice prin dimensiuni. Norocul a dat şi peste Ioan Mureşan, din Câţcău. A primit o ciupercă uriaşă, care măsoară în circumferinţă 118 cm, 44 cm în diametru şi 37 cm înălţime.

Ioan Mureşan locuieşte în Câţcău împreună cu soţia şi cei doi copii. Lucrează la o firmă de construcţii şi nu se dă în vânt după mersul la cules de ciuperci, dar le cunoaşte pe cele comes­tibile, relatează "dejeanul.ro".

Luni dimineaţa, un coleg de serviciu i-a dat o ciupercă uriaşă, găsită undeva în apropierea râului Someş. Omul nu a stat prea mult pe gânduri, a luat ciuperca şi a dus-o acasă.

În scurt timp, toţi vecinii au aflat de "monstrul" din gospodăria lui Ioan şi s-au grăbit să vadă minunea naturii. Au filmat-o, au fotografiat-o, au măsurat-o pe toate părţile şi au pus-o pe cântar. Nu le-a venit să creadă. Cântarul indica 4 kilograme şi 800 de grame. Chiar dacă a primit oferte de la câţiva cunoscuţi, care erau dispuşi să plătească o mică avere pe ciuperca unicat, Ioan Mureşan nu a vrut să o vândă. Şi, pentru că ciupercile sunt extrem de perisabile, bărbatul i-a dat de lucru soţiei sale.

A împărţit-o în bucăţi până s-a umplut congelatorul. De câteva zile, de pe masa familiei nu lipseşte mâncarea gătită din ciuperca gigant. Chiar şi vecinii au fost invitaţi la o tocăniţă de ciuperci şi la şniţele făcute tot din uriaşa legumă.

Mai multe