Totul despre contribuţiile care te vor sărăci din 2018

14 ianuarie 2018 19:57   Național
Ultima actualizare:

Mai mulţi bani pentru stat, mai puţini pentru tine. Aşa a început anul 2018, iar nimeni nu poate schimba asta în acest moment. Dacă nu aţi înţeles încă despre ce e vorba, atunci să facem lumină: noile contribuţii de sănătate şi pensii aplicabile mai multor categorii de venituri îţi vor reduce substanţial câştigurile începând cu acest an. Iată cum completezi corect declaraţia de venit dacă vrei să nu fi taxat contravenţional!

Formularul 600 al ANAF a devenit obligatoriu pentru mai mulţi români începând cu ianuarie 2018. Până la sfârşitul acestei luni (31 ianuarie) toţi cei care în 2017 au realizat venituri din activităţi independente, din asocieri cu persoane juridice, din chirii, din investiţii, din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură şi din alte surse (definite de art. 114 din Codul Fiscal) trebuie să depună acest document la organul fiscal de domiciliu. Ce trebuie să scrie acolo şi de ce, aflaţi mai jos.

De ce trebuie completat formularul 600

Oficial, pentru sporirea calităţii serviciilor medicale de stat şi pentru a ne creşte nouă veniturile la pensie. Neoficial, pentru că statul are nevoie de mai mulţi bani, luaţi de la cei care produc şi daţi celor retraşi din activitate sau fără ocupaţie. Statul percepe acum contribuţii de sănătate (10% din venituri) şi contribuţii de pensie (25% din venituri) pentru toţi banii pe care tu îi câştigi în afara salariului. 

Cine plăteşte CASS

Pentru anul fiscal 2018, contribuţii de sănătate (CASS) se iau de la toţi cei care au realizat, în 2017, venituri din activităţi independente, din asocieri cu persoane juridice, din chirii, din investiţii, din activităţi agricole, piscicultură, silvicultură şi din alte surse (definite de art. 114 din Codul Fiscal). Condiţia e ca sumele, cumulate în cele 12 luni, să fie egale sau mai mari de 22.800 de lei.

Altfel nu se percep contribuţii. CASS e datorată şi de persoanele care încep să realizeze venituri din aceste activităţi în cursul anului 2018, dacă valoarea lor lunară estimată e cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară (1.900 de lei).

Cine plăteşte CAS

Pentru veniturile din activităţi independente, care depăşesc valoarea de 1.900 de lei lunar (22.800 de lei anual), românii vor plăti şi contribuţii de asigurări sociale (pensii). CAS se ridică la 25% din valoarea totală a acestora. Însă statul a lăsat la latitudinea românilor câţi bani declară la Fisc. Prin urmare, chiar dacă realizezi venituri extrasalariale de milioane de lei lunar, poţi alege să fii taxat pentru CAS şi CASS la valoarea salariului minim brut pe economie. Contribuţia ta lunară la fondul de pensii va fi de 475 de lei (5.700 de lei pe an), iar pensia – pe măsura contribuţiei. Totodată, contribuţia pentru sănătate va fi 190 de lei pe lună (2.280 de lei pe an). 

Cum declari corect veniturile

Formularul 600 se descarcă de pe site-ul ANAF. Completarea lui e extrem de simplă şi durează câteva minute. Documentul are patru pagini, cărora le sunt adăugate alte patru cu instrucţiuni de completare.

În prima secţiune trebuie să treci datele personale, CNP-ul şi numărul de cont bancar (dacă ai, te ajută la plăţile online), precum şi anul pentru care se completează declaraţia (2018). În partea a doua (capitolul II) bifezi una din cele patru variante de răspuns, dacă te încadrezi.

Dacă în 2017 ai realizat venituri supuse taxării CAS şi CASS sub plafonul de 22.800 de lei poţi plăti contribuţii, la cerere, bifând opţiunea din capitolul II, 2. În capitolul următor, II. 3, alegi venitul pentru care se datorează contribuţia pentru pensii.

Sfat: în dreptul fiecărei luni trece suma de 1.900 de lei (salariul minim brut). Pentru stabilirea contribuţiei CASS, completează rubrica disponibilă la capitolul III. Aici alegi tipurile de venituri înregistrate în 2017 sau pe care le estimezi că le vei realiza în 2018.

Unde depui formularul

Documentul completat se depune, în două exemplare, la ghişeele ANAF din loalitatea de domiciliu, dar poate fi transmis şi prin poştă, cu confirmare de primire, pe adresa organului fiscal din localitatea de domiciliu.

Totodată, formularul se poate depune pe platforma Spaţiu Privat Virtual de pe site-ul anaf.ro sau pe portalul e-guvernare.ro. Termenul limită este 31 ianuarie 2018.

Unde plăteşti contribuţiile

Contribuţiile de sănătate şi pensii se plătesc în patru rate egale în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Până la 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie trebuie să te deplasezi la ghişeul ANAF din localitatea de domiciliu pentru a achita câte 570 lei pentru sănătate şi câte 1.425 de lei pentru pensii (contribuţii cumulate pe trei luni). Online poţi face plăţi pe platforma ghiseul.ro.

Cât este amenda

Cei care nu declară veniturile extrasalariale, conform legii, riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Pentru achitarea în termen de 48 de ore la data încheierii procesului verbal, beneficiezi de o reducere de 50% din cuantumul amenzii.

Achitarea amenzii nu te scuteşte de plata contribuţiilor datorate, la care se adaugă penalizări de întârziere. Şi dacă te întrebi cum te găseşte Fiscul pentru a te amenda, explicaţia este simplă: angajatorul sau colaboratorul tău, care îţi plăteşte veniturile extrasalariale, declară aceste contracte la Fisc, în vederea impozitului pe venit.

ANAF are un mecanism de inspecţie fiscală prin care poate verifica legalitatea şi conformitatea declaraţiilor, precum şi respectarea îndeplinirii obligaţiilor de plată.  

Mai multe