Totul despre luarea în evidenţă a unui câine cu stăpân

21 martie 2014 10:53   Național
Ultima actualizare:

La începutul acestei luni a intrat în vigoare noul ordin al ANSVSA cu privire la identificarea câinilor cu stăpân de pe teritoriul României. Oricine are un astfel de animal de companie trebuie să se supună normelor. Ţi se par stufoase şi greu de înţeles? Medicul veterinar Daniel Lescai face puţină lumină şi explică pas cu pas, pe blogul lui (doctor-vet.ro), ce trebuie făcut.

Ce ai de făcut dacă ai un câine?

Un drum până la medicul veterinar, care e autorizat să opereze cu baza de date RECS (Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân). Câinele oricum trebuie luat în evidenţă, deparazitat, vaccinat etc. Medicul îţi va spune care sunt noile proceduri de respectat.

Ce proceduri sunt necesare

În primul rând este necesară microciparea. Microcipurile trebuie să fie de un anumit standard şi să aibă în componenţă codul alocat României: 642. Apoi vei avea de completat câteva formulare şi să te înregistrezi în baza de date unică RECS. Odată cu microcipul, este alocat şi un nou carnet de sănătate sau paşaport, ce are un număr unic, aşa cum au şi cărţile de identitate sau paşapoartele oamenilor.

Ce faci dacă ai un câine deja microcipat?

Stai liniştit! Dacă este un microcip ce poate fi citit de cititoarele destinate şi noilor microcipuri şi are 15 caractere, atunci este în regulă. Nu este nevoie de încă un microcip, dar mai trebuie înregistrat în baza de date. Dacă însă microcipul vechi nu poate fi citit, este necesară implantarea unuia nou, conform standardelor.

Ce aduc nou actualele proceduri

Potrivit legii, un câine care nu a fost identificat după noile proceduri nu poate fi vaccinat de către medicul veterinar împotriva rabiei. Deci, pentru a putea fi vaccinat, câinele trebuie identificat şi înregistrat. Apoi, vânzarea, reproducerea, transportul peste graniţă, unele proceduri medicale şi deţinerea propriu-zisă, toate vin cu schimbări.

Până când trebuie să intri în legalitate

Textul Ordinului 1/2014 al ANSVSA stipulează foarte clar că, după data de 31 decembrie 2014, este interzisă deţinerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi.

Mai multe