Totul despre noul Cod Fiscal
Cea mai importantă noutate adusă de noul Cod Fiscal, care ne priveşte pe toţi, este scăderea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 24%, cât este acum, la 20%. Asta înseamnă că de la 1 ianuarie 2016, toate produsele vor fi mai ieftine, în medie, cu 3,22%. Click! vă prezintă şi alte prevederi importante.
Politicienii s-au certat pentru noul Cod Fiscal, dar în cele din urmă a fost aprobat şi va intra în vigoare din prima zi a anului următor. Prevederile din acest document se vor resimţi în buzunarul românilor, dar şi în bugetele companiilor: TVA scade la 20%, acciza suplimentară şi taxa pe stâlp nu se elimină în 2016, impozitul pe dividende nu scade la 5%, iar contribuţiile de sănătate (CASS) datorate pentru veniturile din activităţi independente nu vor fi plafonate.
Consiliile locale vor avea posibilitatea să majoreze până la 500% impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016. Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local.
Pentru persoanele fizice autorizate (PFA) şi pentru cele care desfăşoară activităţi independente, noul Cod Fiscal aduce taxe mai mari. De la 1 ianuarie 2016, devine obligatorie plata CAS (contribuţia individuală la pensii) de 10,5% de către PFA, chiar dacă aceasta este deja angajată ca salariat. Dacă aceste categorii de persoane doresc o pensie întreagă, vor achita şi contribuţia angajatorului la pensii (15,8%).
Şi cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală vor plăti de la 1 ianuarie 2016 contribuţia de asigurări sociale (10,5%), însă numai în cazul în care drepturile se achită pe contract cu reţinere la sursă (angajator).
Reducerea TVA la 20% va aduce o ieftinire a tuturor produselor, în medie, cu 3,22%. Asta înseamnă că maşinile, mobila, hainele, încălţămintea, aparatele electronice, telefoanele şi calculatoarele, vor avea preţuri mai mici. O nouă reducere, la 19%, se va opera de la 1 ianuarie 2017.
Plafonarea CASS a fost eliminată. Unul dintre amendamentele aduse Codului Fiscal prevedea eliminarea în 2016 a plafonării contribuţiei sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile obţinute din chirii, venituri financiare (dividende, dobânzi), din drepturi de autor sau de către persoanele fizice autorizate (PFA). Această plafonare urmează să se aplice însă din 2017.
Scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% nu se va mai aplica de la începutul anului viitor, ci de la 1 ianuarie 2017.
Taxa pe construcţiile speciale, aşa-zisa taxă pe stâlp, de 1% din valoarea activelor, nu va mai fi eliminată de anul viitor, ci de la 1 ianuarie 2017. Excepţie fac construcţiile speciale din agricultură.
Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant, introdusă de Guvern la 1 aprilie 2014, nu va mai fi eliminată de la începutul anului viitor, ci de la 1 ianuarie 2017.