Totul despre taxele şi impozitele locale

22 septembrie 2016 21:34   Național
Ultima actualizare:

Ai în proprietate o clădire, un apartament, o casă, un teren sau o maşină? Pregăteşte-te să-ţi achiţi dările la stat! Termenul limită este 30 septembrie, pentru a doua tranşă, însă ar trebui să te grăbeşti. În ultima zi a lunii va fi foarte aglomerat la ghişee. Iată ce trebuie să ştii!

Impozitarea clădirilor

Noul Cod fiscal a adus modificări considerabile sistemului de impozitare a locuinţelor. În prezent, impozitele pe clădiri nu se mai calculează în funcţie de calitatea persoanei care deţine imobilul (persoană fizică ori juridică), ci în funcţie de destinaţia clădirii, respectiv rezidenţială (scop de locuinţă), nerezidenţială (folosită în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate, spaţii comerciale, cabinete etc) sau mixtă (locuinţă + sediu social).

Impozitarea terenurilor

Impozitul pe teren se calculează luând în calcul suprafaţa terenului, rangul localităţii în care este amplasat terenul, zona şi categoria de folosinţă a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local şi este datorat, pentru întregul an fiscal, de persoana care are în proprietate terenul la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Potrivit legislaţiei în vigoare, rangul localităţii este stabilit astfel:

  • rangul 0 - Capitala României, municipiu de importanţă europeană;
  • rangul I - municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european;
  • rangul II - municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi;
  • rangul III - oraşe;
  • rangul IV - sate reşedinţă de comună;
  • rangul V - sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor.

Codul fiscal stabileşte şi si­tua­ţiile în care anumite categorii de persoane nu datorează impozit pentru terenurile pe care le deţin. Concret, sunt scutiţi de la această plată, printre alţii, veteranii de război ce deţin în proprietate sau în coproprietate terenuri, dar şi văduvele de război, persoanele care au fost private de libertate sau cele cu handicap grav sau accentuat.

Impozitul pe maşini

Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului e de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv - 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv - 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului e de 290 lei/200 cmc.

Unde îţi plăteşti dările dacă locuieşti în provincie

  • Timişoara. Direcţia Fiscală Timişoara: B-dul Mihai Eminescu nr 2B; tel: 0256.408.191 sau 0256.408.130
  • Iaşi. Plata la ghişeele Direcţiei Impozite şi Taxe a Municipiului Iaşi situate în B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, Centrul de încasare Nicolina, str. Petre Ţuţea nr. 2, Centrul de încasare Păcurari, şos. Păcurari nr. 34, Centrul de încasare Tătăraşi, pe str.Vasile Lupu nr. 82, Centrul de încasare Alexandru cel Bun, str.Tabacului nr.1A, Centrul de încasare Frumoasa, b-dul Poitiers, nr. 20-22.
  • Constanţa. Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa, str. Sulmona, nr. 22, tel: 0241.488.550
  • Braşov. Direcţia Fiscală Braşov, str. Dorobanţilor, nr. 4, tel: 0268.474.440, 0368.450.178.

Cum şi unde plătim

Taxele şi impozitele locale se plătesc prin mai multe modalităţi, tocmai pentru a evita cozile interminabile de la ghişee. Poţi achita prin mandat poştal, ordin de plată, prin internet banking, cu cardul bancar, dar şi direct pe site-ul ghiseul.ro. Iată tot ce trebuie să ştii dacă eşti din Bucureşti!

  • Sector 1. Plata se poate face prin ordin de plată prin banca unde ai cont deschis, prin POS, la sediile din Piaţa Amzei nr. 13, Şos Bucureşti-Ploieşti, nr. 9-13, Str. Pajurei, nr. 13, Calea Griviţei, nr. 208-210, prin ghiseul.ro - poţi achita după obţinerea credenţialului de la sediul Taxe şi Impozite Locale sector 1, prin mandat poştal – se efectuează la poştă – sau la casieriile din Pajurei, Griviţei şi Piaţa Amzei.
  • Sectorul 2. Plata se poate face în numerar, la sediul Taxe şi Impozite Locale (Sediul central: Bdul Gării Obor nr. 10), prin mandat poştal sau prin ordin de plată, utilizând sistemele electronice de plăţi precum internet banking, homebanking, cu cardul prin POS.
  • Plata online - accesezi site-ul impozitelocale2.ro, apeşi butonul Plată, te autentifici prin CNP, accesezi aplicaţia Atlas şi efectuezi plata utilizând un card bancar şi accesând tab-ul e-plată. Plata la ghişeul.ro se face după obţinerea credenţialului de la sediul Taxe şi Impozite Locale, în urma unei solicitări scrise.
  • Sector 3. Plata cu numerar se face la casieriile din străzile Sfânta Vineri, nr. 32; Câmpia Libertăţii, nr 36, Lucreţiu Pătrăşcanu, nr. 3-5. Poţi achita taxele şi impozitele locale şi prin poştă sau oficiile CEC de pe raza sectorului 3. Plata prin ordin de plată se face la banca unde ai deschis contul tău bancar. Nu în ultimul rând, poţi opta pentru serviciile site-ului ghiseul.ro.
  • Sector 4. Plata se poate face prin numerar la casierie, prin mandat poştal, ordin de plată, online pe bază de card bancar, prin POS la punctele de lucru din Şos. Olteniţei, nr. 37-39, Calea Şerban Vodă, nr. 43, str. Niţu Vasile,  online prin ghiseul.ro, online pe site-ul dgitl4.ro.
  • Sector 5. Programul de lucru cu publicul pentru toate sediile Direcţiei Impozite şi Taxe Locale este următorul: luni 08.30-16.30; marţi 08.30-16.30; miercuri 08.30-18.30; joi 08.30-16.30; vineri 08.30-16.30; sâmbătă şi duminică închis. Direcţia Impozite şi Taxe Locale sector 5 îşi desfăşoară activitatea în trei centre din str. Sebastian, nr. 23, Piaţa Mihail Kogălniceanu, nr. 8, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5. Plata se poate face şi prin POS, la CEC sau prin ghiseul.ro.
  • Sector 6. Taxele şi impozitele locale se pot achita prin site-ul ghiseul.ro, după obţinerea credenţialului la unul dintre sediile primăriei. Plata se poate face la Infochioşc (te autentifici prin scanarea cărţii de identitate şi plăteşti prin POS. Infochioşcurile sunt conectate la reţeaua WIFI),  prin e-banking, POS, în numerar la ghişeele direcţiei de Taxe şi Impozite Locale, prin ordin de plată sau mandat poştal.
Mai multe