Totul despre timbrul de mediu!

13 martie 2013 14:37   Național
Ultima actualizare:

De mâine, 15 martie, intră în vigoare noua taxă de poluare auto. Redenumit „timbru de mediu", birul îi va afecta pe toţi cei care intenţionează să-şi vândă maşinile pentru care nu s-a plătit taxă. Iată cele mai importante detalii despre noua taxă!

1. Când se va achita timbrul de mediu?

Obligaţia de plată a timbrului de mediu intervine o singură dată: 6 cu ocazia dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România; 6 cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată o taxă de poluare.

2. Cine calculează această taxă?

Administraţia financiară calculează cuantumul timbrului de mediu, pe baza elementelor de calcul ale timbrului. Valoarea în lei a timbrului de mediu se determină pe baza cursului de schimb a monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

3. Unde trebuie să mergem să plătim?

Taxa se plăteşte într-un cont distinct deschis la unităţile Trezoreriei Statului, pe numele Administraţiei Fondului pentru Mediu, iar dovada plăţii acestuia va fi prezentată cu ocazia înmatriculării autovehiculului.

4. Pentru maşinile electrice se impune taxă?

Nu! Pentru autovehiculele care fac parte din categoria celor hibride şi electrice timbrul de mediu nu se datorează.

5. Timbrul de mediu nu se aplică:

*autovehiculelor ce aparţin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi persoanelor străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României; 6 autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat* autovehiculelor Armatei, forţelor de securitate a statului, de poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră pompieri, precum şi ambulanţei* vehiculelor istorice 6 maşinilor acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine/organizaţii nonprofit, prin donaţii;* maşinilor dobândite prin moştenire sau prin partaj.

6. Unde ajung banii colectaţi?

Se strâng la Administraţia Fondului de Mediu. Banii vor fi folosiţi, în mare parte, pentru a se plăti restituirile către cei care au dat statul în judecată pentru încasarea ilegală a versiunii anterioare a taxei. Sumele ce vor rămâne vor merge spre programe de mediu, precum Programul Rabla sau Casa Verde.

Mai multe