Totul despre turul al doilea al alegerilor de duminică
Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale va avea loc, duminică, în 18.550 de secţii de votare din ţară, iar pentru acest scrutin au fost tipărite 20.945.068 de buletine de vot, a anunțat, vineri, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, în videoconferința cu prefecții.
Ministrul a spus, de asemenea, că sunt pregătite, 11.808.375 de timbre autocolante. Oprea a mai precizat că numărul ştampilelor a rămas acelaşi ca şi în primul tur, respectiv 94.220.
„Aceste materiale necesare votării se află acum în fiecare judeţ sub pază şi aşa vor rămâne până ce vor ajunge în secţiile de votare. Sâmbătă, până la ora 18.00, preşedinţii Birourilor electorale ale celor 18.550 de secţii care vor funcţiona la nivel naţional vor prelua toate aceste materiale şi se vor deplasa la secţiile de votare”, a spus Gabriel Oprea.
Ministrul a precizat că votul de duminică se va desfăşura în aceleaşi secţii care au fost organizate şi pentru primul tur al alegerilor, în aceleaşi locaţii şi sub autoritatea aceloraşi Birouri electorale.
Măsurile de organizare şi cele de ordine publică necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii sunt în atribuţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare.
Autoritatea acestuia se întinde şi în afara locului în care se votează, respectiv în curte şi în jurul acestuia, pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri.
Persoanele care nu respectă dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare în ce priveşte asigurarea ordinii în sediul în care funcţionează secţia de votare şi în împrejurimi poate fi sancţionat cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
Procesul de votare va începe duminică, la ora 07.00 şi se va termina la ora 21.00. Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.
Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.
Românii care duminică se vor afla în străinătate pot vota la secţiile de votare organizate în afara ţării.
Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până sâmbătă.
Persoanele reţinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.
Persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobilă dacă vor face cereri către preşedinţii secţiilor de votare, însoţite de o copie a hotărârii judecătreşti prin care s-a decis măsura respectivă, precum şi de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului, a mai spus vicepremierul Gabriel Oprea.