Totul despre Victor Ponta, cel mai tânăr premier din Europa

4 noiembrie 2015 12:43   Național
Ultima actualizare:

Are 43 de ani și a adunat deja 14 ani în politică. De altfel, Victor Ponta ”s-a grăbit” toată viața și a fost cel mai tânăr în majoritatea funcțiilor pe care le-a avut. Click! vă spune cum a evoluat cariera politică a premierului care tocmai a demisionat.

A fost cel mai tânăr premier al țării și din Europa. Victor Ponta nu împlinise 40 de ani când a ocupat pentru prima dată fotoliul de prim-ministru la Palatul Victoria. Acum, este cel mai tânăr premier demisionar, la doar 43 de ani.

”S-a grăbit” mai toată viața. A fost cel mai tânăr procuror din istorie, la 23 de ani, imediat după ce a absolvit Facultatea de Drept din București. Unul din profesorii săi, Adrian Năstase, l-a invitat să intre în politică, în 2001.

În noiembrie 2003, Victor Ponta a fost ales preşedinte al Tineretului Social Democrat (TSD), funcţie pe care a ocupat-o până pe 18 noiembrie 2006. În același an, a devenit vicepreşedinte al Partidului Social Democrat (PSD).

În 2004, a fost ales deputat, printre cei mai tineri din istoria Parlamentului României.

La 38 de ani, în luna mai 2012, Victor Ponta a fost investit în funcţia de prim-ministru al României şi în fruntea Guvernului, devenind astfel cel mai tânăr prim-ministru din Europa, în urma căderii Guvernului Ungureanu, prin moțiune de cenzură.

După ce a remaniat de câteva ori Guvernul, Victor Ponta a fost din nou investit ca premier, la 17 decembrie 2012, în urma alegerilor în care USL de atunci a câștigat alegerile.

În 2014 şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie.

După primul tur de scrutin, de la 2 noiembrie, Victor Ponta, cu 40.44% din voturi, iar Klaus Iohannis pe locul doi, cu 30.37% din voturi, și avea șanse să devină cel mai tânăr președinte al țării din istorie.

La al doilea tur de scrutin, la data de 16 noiembrie 2014, situația s-a inversat, iar Victor Ponta a pierdut fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Mai multe