Tradiţii de sănătate şi spor cu ajutorul Sfântului Simon Zilotul, protectorul familiei
Acum, în sezonul nunţilor, pelerinii din Capitală şi din ţară vin să se roage la moaştele Sfântului Simeon Zilotul să-şi găsească sufletul-pereche sau să-i mulţumească pentru ajutorul primit.
Moaştele unui Apostol în Capitală
Multe fapte demne de uimire îndrumă sutele de credincioşi să treacă zilnic pragul Bisericii Podeanu, singura biserică din Capitală care adăposteşte moaştele unuia din cei 12 Apostoli al Mântuitorului Iisus, Sfântul Apostol Simon Zilotul. De secole, Sfântul este protectorul tuturor îndrăgostiţilor, al familiei şi copiilor, grabnic ajutător celor care vor să se căsătorească sau să se vindece de boli grave.
În multe privinţe, Biserica Podeanu, cu hramurile Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, este unicat în rândul bisericlor ortodoxe din ţară: în sfântul lăcaş, moaştele Sfântului Simeon Zilotul (Zelosul) sunt ocrotite într-o raclă acoperită de un baldachin construit din marmură, susţinut pe patru stâlpi, simboluri ale Mântuirii creştine: Credinţa, Nădejdea, Dragostea şi Familia.
Alături, o altă raclă protejează moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş, al cărui spirit ecumenic l-a determinat să nu facă deosebirea între oameni de credinţe diferite, atunci când aceştia erau în necaz. El a propovăduit dragostea pentru Dumnezeu şi faptele sale minunate au fost săvârşite cu credinţa că rugăciunile rodesc. De asemenea, biserica protejează alte odoare unicat: inedita sfântă Masă din altar, Pantocraterul, Icoana Mântuitorului, 62 de icoane praznicare pentru tot anul, îmbrăcate în argint (donaţia unei familii), panourile îmbrăcate în mozaic, dispuse de o parte şi de alta a intrării, înfăţişând icoanele Sfinţilor Petru şi Pavel, alături de icoanele sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Simon Zilotul, executate în aceeaşi tehnică, vitralii impresionante reprezentând sfinţii prăznuiţi de Ortodoxie.
Dintre bisericile ortodoxe, Biserica Podeanu este pe locul I în lume în privinţa transmisiilor în direct ale slujbelor pe internet.
Biserica Podeanu poartă numele principalului ei ctitor Nicolae Podeanu (vânzător de păcură din Ploieşti, aşa cum precizează unele surse), care a dăruit sfântului lăcaş terenul pe care s-a înălţat biserica şi toată agoniseala familiei. Mai trebuie amintit un fapt inedit: biserica a fost proiectată ca urmare a unei minuni: În arhiva parohiei există o fotografie, tip carte poştală, pe care se menţionează că o femeie oarbă din naştere, pe numele ei Pascalopol, trecând pe lângă locul unde este acum lăcaşul de pe strada Dornei (în Piaţa Chibrit din Bucureşti), a văzut o lumină şi o biserică. Înscrisul acesta a fost făcut de preotul Mihail Şerpoianu, care a dorit să împlinească voia lui Dumnezeu.
În biografia bisericii se menţionează şi râvna preotului Şerpoianu, mic de statură, dar mânat de o dârzenie exemplară să construiască o biserică. Patriarhul de atunci, Miron Cristea, l-a trimis să înalţe o biserică pe acest loc, în cartierul Griviţa de atunci, cu oameni săraci, lipiţi pământului şi departe de credinţa strămoşească (vestita Groapă a lui Oatu descrisă de Eugen Barbu în romanul Groapa). Lucrările construcţiei au început în anul 1928, iar doi ani mai târziu biserica a fost sfinţită de Miron Cristea, primul patriarh al României. Cutremurul din anul 1940 a afectat rezistenţa bisericii, iar în urma bombardamentelor din 1944, sfântul lăcaş a fost singura clădire care a rămas în picioare în cartier. Şi cutremurul din 1977 a şubrezit trupul bisericii. În 1990, biserica era într-o stare jalnică: plină de mucegai şi de şoareci. Noul preot paroh Vasile Ailioaei (susţinut de un comitet de iniţiativă din care făcea parte şi Părintele Patriarh Teoctist) a reuşit să salveze biserica de la demolare.
Au urmat lucrări de consolidare a lăcaşului şi resfinţirea acestuia care s-a desăvârşit în anul 2004 de Patriarhul Teoctist care a numit biserica „o nouă catedrală". A fost voia lui Dumnezeu ca până-n anul 1996, într-una din casele parohiale să locuiască fostul episcop de Oradea, Valerian Zaharia, un erudit al vremii. Pensionat forţat de comunişti ( pentru că s-a opus Decretului 410, care cerea închiderea mânăstirilor), episcopul şi-a petreacă exilul în Bucureşti, găzduit şi ocrotit de preotul paroh. Episcopul a adus cu sine, în mare taină, moaştele cumpărate din Grecia cu eforturi financiare deosebite. N-a mai putut să le aşeze în Biserica cu Lună din Oradea, aşa cum şi-a dorit, pentru că a pornit pe drumul exilului. Deseori, episcopul îi spunea preotului paroh: „Vasile, tu nu ştii de ce se rezolvă aceste probleme legate de reconstrucţia bisericii. E ceva cu mult har aici, lângă biserică". Înainte cu câteva zile de mutarea sa la Domnul, episcopul, care-şi doarme somnul de veci în curtea bisericii, i-a dăruit preotului paroh preţioasele moaşte, astfel ca Biserica Podeanu să fie casa Sfântului Apostol Simon Zilotul, devenit rivalul vrăjitoarelor din Străuleşti.
Tradiţii de spor şi sănătate
Iată câteva gânduri mărturisitoare dăruite de Vasile Ailoaiei, preot paroh: "În primul şi în primul rând, cred că dacă aţi fi venit într-o duminică la Sfânta Liturghie şi aţi fi văzut atâţia tineri în biserică, v-aţi fi dat seama de ajutorul pe care-l aduce Sf. Apostol Simon Zilotul tinerilor. Mă refer aici nu numai la sutele de tineri care păşind pragul acestei biserici şi-au găsit perechea. Pentru că cei mai mulţi căsătorindu-se în biserica noastră şi-au botezat copiii aici şi, în aproape 20 de ani, biserica noastră a devenit o a doua casă a lor. Aceşti tineri, din împrejurimile Capitalei şi din tot Bucureştiul, vin aici la Sfântul Apostol Zilotul formând o adevărată familie.
Prin prezenţa lor, aceştia sunt ei înşişi cei care aduc mulţumire Sfântului Apostol Zilotul, care i-a ajutat să se căsătorească, să aibă copii, să-şi boteze copiii aici la noi în biserică. Sigur, Sf. Apostol Simon Zilotul a făcut şi multe alte minuni, pe care noi nu le-am consemnat în decursul vremii. Recent a venit cineva din Cleveland, Statele Unite ale Americii. Este vorba despre o femeie, care şi-a căsătorit fiica în urma rugăciunilor de aici.
Acum, rugămintea ei era ca Dumnezeu să binecuvânteze casa tinerei familii de acolo cu un copil. De asemenea, sunt mulţi bolnavi care s-au vindecat, iar Sfântul Apostol Simon Zilotul este unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului; el a săvârşit minuni atât în timpul vieţii, cât şi după aceea, iar moaştele sale sunt o binecuvântare pentru acest sfânt lăcaş, nu numai pentru creştinii din Bucureşti, ci din aproape toată ţara, cum spunem noi".
Un martor ocular al minunilor împlinite de-a lungul timpului este Silvia Ţiţeica, supraveghetoare în această biserică: Cu voia bunului Dumnezeu sunt supraveghetoare în această biserică şi în această perioadă am fost foarte impresionată şi sunt impresionată de numărul mare al părinţilor tineri care vin cu copiii abia botezaţi, în zilele de luni, când se oficiază slujba Sfântului Maslu şi Acatistul Sf. Apostol Simon. Cu toţii vin să se roage la bunul Dumnezeu şi la moaştele Sfântului Apostol Simon Zilotul să li se împlinească rugăciunea: să fie sănătoşi, să aibă spor în casă, să-şi găsească un partener de viaţă. În foarte multe cazuri ei au primit ajutor şi, drept răsplată, au venit în această biserică să oficieze cununia, apoi au venit cu copilaşii pentru a-i boteza. Aici s-au petrecut multe minuni pentru îmbunătăţirea sănătăţii, chiar vindecări, pentru că înainte să vii la doctor trebuie să vii la doctorul sufletelor şi al trupurilor. Un caz concret: un părinte a venit în braţe cu copilul care avea 6 ani, întrucât nu putea să meargă. Părintele Vasile i-a rugat pe părinţi să vină cu copilul la sfintele moaşte. Pe parcurs, părintele l-a luat în altar, s-a rugat pentru el şi l-a făcut hipodiacon; în timp, copilul bolnav s-a vindecat şi acum este un băiat vânjos, cu dragoste de Dumnezeu şi cu drag să devină preot. Minuni sunt multe care se petrec aici.
Pelerinii care vin la biserică au constatat că, după ce s-au rugat la moaşte şi au aprins câte o lumânare la mormântul episcopului Valerian Zaharia, înhumat în curtea bisericii, au primit ajutor grabnic la rugăciunea lor.
De asemenea, credincioşii din Capitală au posibilitatea să vină mai des la moaştele Sfântului Simeon Zilotul. Cei care au împlinit o novenă ( s-au rugat nouă zile la rând), dar şi cei care au dăruit o icoană cu Sfântul Simon Zilotul şi-au îmbunătăţit starea de sănătate şi au readus sporul în casa lor.