Tradiţii şi obiceiuri de Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

22 martie 2019 20:00   Național
Ultima actualizare:

Bunavestirea sau Blagoveştenia este unul din praznicele închinate Maicii Domnului şi una din cele mai vechi sărbători creştine închinate Maicii Dumnezeului Nostru este o sărbătoare plină de tradiţii şi obiceiuri. Deşi cade în postul paştelui, o perioadă de post aspru şi de pocăinţă în această zi este dezlegare la peşte.

În secolul al IV-lea, în Nazaret, pe locul casei unde Maica Domnului a primit vizita Arhangelului Gavril şi i-a dat vestea cea bună a fost construită o biserică închinată Maicii Domnului.

În occidentul catolic Bunavestire este şi ea serbată în aceeaşi zi, doar că praznicul se numeşte “Sărbătoarea Zămislirii Domnului” (Festum Conceptionis Christi).

Momentul în care arhanghelul a rostit “Bucură-te ceea ce eşti plină de har!”, este începutul mântuirii noastre este bucuria cerului şi a pământului, începutul planului lui Dumnezeu de mântuire a neamului omenesc şi al descoperii taninei cele ascunse din veac.

Mântuirea este darul lui Dumnezeu pentu om, dar aceasta nu se poate face cu forţa ci respectă întru-totu libertatea de alegere. De aceea şi Maria în momentul în care este aleasă pentru a întrupa pe Fiul lui Dumenzeu, nu este aleasă nici la întâmplare şi nici împotriva voinţei ei, ci ea se supune alegerii dumnezeişeşti rostind "Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!" (Luca 1:38). Abia după ce a rostit aceste cuvinte prin care îşi dă acordul de acceptare a planului divin Maica Domnului devine izvor de bucurie pentru tot pământul căci dacă ea ar fi ezitat sau s-ar fi împotrivit planul lui Dumnezeu s-ar fi amânat. De aceea ne bucurăm şi ne veselim în această zi, an de an, cu nădejdea mântuirii în suflet.

Buna Vestire, tradiţii şi obiceiuri adaptate vremurilor moderne

În fiecare an, de Bunavestire, Arhanghelul Gavril se adresează fiecăruia dintre noi spunându-ne: Bucură-te! De acum două mii de ani de când a rostit pentru prima oară aceste vorbe şi până astăzi vremurile s-au schimbat, la fel şi societatea.

Nu mai avem păcatele lumii greco-romane, nu mai avem politeism complicat sau cult formal, nu mai avem sclavie şi nici nu mai sunt ucişi oamenii pentru spectacol sau doar pentru plăcerea spectatorilor însetaţi de sânge. Astăzi, păcatul se insinuează în viaţa noastră în mod mai rafinat şi cu atât mai mult mai primejdios. Astăzi falsificarea adevărului, trădarea şi intriga ne face să trăim într-o confuzie fără precedent şi cu toate acestea suntem chemaţi să ne bucurăm. Cum să ne bucurăm când vedem atât de multă suferinţă în jurul nostru? Dacă Maica Domnului ne spune peste milenii trecute de la nunta din Cana Galileii “Să faceţi ceea ce vă va spune El!”, atunci cheia bucuriei rămâne,  atunci ca şi acum, porunca dată de Mântuitorul: “Să vă iubiţi unul pe altul!”.

Buna Vestire, tradiţii şi obiceiuri

Dacă în ziua de Buna Vestire se mănâncă peşte, pentru că este dezlegare, tradiţia populară spune că cel ce va gusta peşte se va simţi tot anul precum peştele în apă. Bunicii spuneau că de Blagoveştenie nu este bine să momeşti peştele cu mămăligă pentru că moare.

Este bine ca în acestă zi să se pune pâine şi sare pe pragul caselor pentru ca îngerii să prăznuiască şi ei alături de oameni.

Tropar la Praznicul Bunei Vestiri

glasul al 4-lea:

Astăzi este începutul mântui­rii noastre şi arătarea Tainei ce­lei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face şi Gavriil Harul Îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dum­nezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!

Mai multe