Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Se vopsesc ouă roșii și se sfințesc plantele de leac
Înălțarea Domnului Iisus Hristos la Cer se sărbătorește întotdeauna într-o zi de joi, la 40 de zile de la Înviere. În 2021, ortodocșii celebrează Înălțarea în 10 iunie. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă în ziua de Ispas.
Înălțarea Domnului se mai numește Ispas
În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numește Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios și a stat ascuns după pietre, apoi a povestit cum s-a înălțat Domnul Iisus la Cer.
Documentele religioase menționează că sărbătoarea Înălțării Domnului a fost celebrată și în Răsărit, și în Apus, la 40 de zile după Paște, într-o zi de joi.
„Hristos s-a înălțat!”
În această zi, oamenii se salută cu urarea „Hristos s-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat!”. Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor Săi și le-a dovedit că El este Mântuitorul care a înviat.
După 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat ucenicilor Săi pentru ultima dată și le-a promis că va trimite pe pământ Duhul Sfânt. Apoi a mers la marginea orașului Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, de unde s-a înălțat la cer, sub privirile lor. Modesta capelă de unde s-a înălțat Hristos este un loc de rugăciune atîât pentru creștini, cât și pentru musulmani și păstrează o dovadă a trecereii Lui pe acolo: o piatră pe care este imprimată urma piciorului Său.
Cele mai cunoscute tradiții legate de Înălțarea Domnului atrag norocul și sănătatea în viața celor care le împlinesc.
Se vopsesc ouă roșii
Ziua Înălțării este ultima când se mai pot mânca ouă roşii.
Nu se împrumută sare
Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă fiindcă există credinţa că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.
Frunze de nuc la brâu
În ziua praznicului, în multe zone din țară, oamenii își pun la brâu frunze de nuc. Tradiția menționează că ei respectă o veche datină împlinită de Hristos înălțat la cer. Atunci, în vremea lui Hristos, oamenii își puneau la brâu frunze de nuc care să-i ocrotească de boli și de necazuri.
Se împart bucate pentru sufletele celor morți
Se fac pomeni şi se împarte pentru cei morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu.Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.
Ziua de Înălțare, zi a reconcilierii
- De Înălțare, este bine să fim veseli, să evităm controversele și certurile și să fim generoși cu săracii din comunitatea noastră. În această zi, oamenii care s-au supărat se împacă cu dușmanii, fiind o zi a reconcilierii.
- În această zi de sărbătoare nu se prestează munci în gospodărie și nici la câmp, în localitățile din Muntenia, Moldova și Oltenia, spun specialiștii în etnografie și folclor.
- În această zi se sfințesc plantele de leac, printre care alunul, leușteanul, menta și paltinul.
- În tradiția populară, se spune că persoana care moare în ziua de Ispas ajunge direct în Rai și nu mai trece prin Judecata de Apoi.
De Înălțare este cinstită Ziua Eroilor
La Sărbătoarea Înălțării Domnului este cinstită și Ziua Eroilor, de aceea în toate bisericile, mănăstirile, catedralele, cimitirele, troițele și monumentele închinate memoriei acestora se oficiază praznice de pomenire. De Înălțare, clopotele bisericilor vor fi trase la ora 12.00, în semn de recunoștință pentru eroii care s-au jertfit pentru țară și credință.
Pomenirea eroilor la Înălțarea Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al BOR în anul 1920. De asemenea, această decizie a fost consființită cu prilejul altor două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001. Cu această ocazie, această zi a fpost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.
Din anul 2003, ziua Înălțării Domnului a fost stabilită prin lege ca sărbătoare națională a poporului român.