Tradiții și superstiții de Sfântul Ion. Ce nume se sărbătoresc în această zi

6 ianuarie 2022 16:39   Național

Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit de către toți credincioșii creștini pe 7 ianuarie, după Bobotează, marea sărbătoare a Botezului Domnului. Este prima dintre cele opt zile în care se bea Aghiasma Mare. Sărbătoarea este denumită și Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul 

Sărbătoarea de Sfântul Ion cum se numește popular ziua Sfântului Ioan Botezătorul este legată de multe superstiții. Una dintre cele mai vechi, citată de a1.ro, spune că de Sfântul Ion gerul se botează, adică se înmoaie și nu își va mai face simțită prezența, imediat după “gerul Bobotezei”.  

Tradiții și superstiții de Sfântul Ion 

Sfântul Ion este cunoscut drept ocrotitorul copiilor, iar femeile însărcinate se roagă acestui sfânt pentru a naște copii sănătoși. Tradiția spune că cine nu e vesel de Sfântul Ion riscă să fie posomorât tot anul, potrivit sfatulparintilor.ro, preluat de a1.ro.  

De Sfântul Ion are loc obiceiul numit "Udatul Ionilor" sau Iordanitul, are loc in Transilvania si Bucovina.Astfel, tinerii stropesc cu aghiasma luată în ziua de Bobotează pe toți aceia care le ies în cale, în special credincioșii care au participat la slujba de Sfântul Ion la biserică. 

La porțile celor care poartă acest nume se așează câte un brad împodobit, iar cel care își serbează onomastica dă o petrecere cu lăutari. În zona Transilvaniei, cei care poartă numele Sfântului Ioan sunt purtați pe brațe de rude și prieteni și sunt purificați și botezați într-o apă. 

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ion 

De Sfântul Ion, potrivit statisticilor își serbează numele peste 500.000 de români. În afară de numele de Ion, Ioan și Ioana, își sărbătoresc onomastica și derivatele acestora: Oana, Onuța, Nelu, Nela, Janina, Jana, Janos, Jean, Jeana, Jeanot, Jovanni, Johanna, Juan, Juana, Juanito, Johan, Iana, Ionuț, Ionică, Ionela, Ionel, Ioanichie, Ioan, Ioannis, Ianoș, Ivan, Ivana, Gianina, Gianni, Giovanni, Yanni, Yannos, Yannis. 

Ioan şi Ioana redau numele arhaic Johanan care este compus din particula „JO” – abreviere pentru „Jahve” (Ilie) şi verbul „hanan” – tradus prin a avea milă, a milui, a face o favoare. Astfel, Ioan, Ioana se traduc prin „Dumnezeu a avut milă”

Mai multe