Traficanţii de cocaină au trecut ca prin brânză

10 aprilie 2019 18:52   Național
Ultima actualizare:

Cum a ajuns cocaina în România, dacă două obiective majore pentru securitatea naţională se află în Sfântu Gheorghe (Delta Dunării)? Farul militar al Marinei şi staţia SCOMAR a Poliţiei de Frontieră sunt cele două obiective care asigură frontiera maritimă a UE. Traficanţii n-au fost intimidaţi de ele.

Multă lume se întreabă cum a fost posibilă acţiunea traficanţilor de droguri într-o zonă monitorizată a României. Staţia SCOMAR, din curtea unităţii militare de radiolocaţie UM 2003, este în partea dreaptă a satului Sfântu Gheorghe, la 200 de metri de ţărmul Dunării şi la 1,3 kilometri de cel al Mării Negre. Cele două antene în alb şi roşu ridicate aici în 2009 sunt vizibile de la distanţă. Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră înseamnă dotare ultraperformantă pentru protejarea graniţei maritime a Uniunii Europene. Acest sistem de monitorizare a traficului, de milioane de euro, poate detecta orice mişcare de pe Marea Neagră - acolo de unde a venit, pe 19 martie, un transport masiv de cocaină încărcat în două şalupe, a câte o tonă de droguri – după cum spun surse apropiate anchetei DIICOT.

Marfa a fost preluată de la un vas venit din Turcia, care a stat în largul mării până când cocaina a fost preluată de şalupe. Oamenii din Delta Dunării spun că SCOMAR ar oferi protecţie pentru traficanţii de sturioni şi de icre negre, scrie adevarul.ro. Astfel, “frontieriştii” ar întrerupe funcţionarea sistemului sau ar muta camera în alte zone, până când e predată marfa de contrabandă. De ce n-a funcţionat sistemul când au apărut traficanţii? La această întrebare vor răspunde poliţiştii de frontieră în ancheta dispusă de Carmen Dan, ministrul Internelor.

Un localnic bătrân, Mircea Cladiade, tatăl unui poliţist din Sfântu Gheorghe, a găsit şalupa răsturnată pe mal şi a anunţat autorităţile. Investigatorii n-au găsit decât 1.040 de kilograme de cocaină împrăştiată în pachete pe mal sau în apă, la care s-au adăugat cele 152 de kilograme aduse de Marea Neagră pe ţărmul sudic, de la Valu la Vama Veche. 

Farul de aterizare, care aparţine Direcţiei Hidrografice Maritime din cadrul Forţelor Navale Române şi este în curtea unităţii militare din stânga satului, este plasat la 2 kilometri de mare. În dreptul său, la 4-5 kilometri depărtare, s-a răsturnat şalupa cu cocaină, eşuată pe limba de nisip de la intrarea pe braţul Sfântu Gheorghe. Farul militar a fost amplasat aici în 1968. Este înalt de 48 de metri şi bate la înălţimea de 50 de metri, cu o vizibilitate de 19 mile marine. Farul are o lumină albă, cu un grup de două sclipiri, la o perioadă de 7,2 secunde. Pe coasta României există şapte faruri de aterizare, amplasate la Sulina, Sfântu Gheorghe, Gura Portiţei, Midia, Constanţa, Tuzla şi Mangalia, care au rolul de semnalizare maritimă pentru siguranţa navigaţiei. 

Drogurile au ajuns şi la bulgari 

Tot litoralul e împânzit de agenţi care caută coletele pierdute de traficanţi. Ultimul pachet a fost găsit marţi la Vama Veche. Ministrul de Interne din Bulgaria, Mladen Marinov, a declarat miercuri că 170 kilograme de droguri au fost depistate la Şabla, aproape de graniţa românească. Bulgarii au raportat că au găsit o cantitate de aproximativ 155 de kilograme. 

Mai multe