Traian Băsescu, din nou preşedinte după 1.269 de ore

27 august 2012 16:57   Național
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a fost suspendat pe 6 iulie, la ora 20.30. Ieri, la ora 17.30, a primit „ok-ul” să revină la Cotroceni ca preşedinte.

După 1.269 de ore de suspendare Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni. Ceea ce se aştepta a fi o formalitate, citirea în plenul Parlamentului a hotărârii Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului, s-a transformat într-un scandal monstru. Parlamentarii USL au refuzat timp de două ore să asigure cvorumul pentru legalitatea întoarcerii preşedintelui.

6 iulie ora 20.30- Parlamentarii votează suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu

„Vom bloca întoarcerea preşedintelui suspendat!". Ceea ce părea a fi un zvon, a devenit repede o lozincă preluată de toţi reprezentanţii USL care s-au prezentat ieri la Parlament pentru a lua act de întoarcerea la Cotroceni a lui Traian Băsescu. În timp ce PDL-iştii strigau „conspiraţie", cei de la putere susţineau că este un protest spontan al unor oameni „preocupaţi de ignorarea votului a 7, 4 milioane de români care au decis că nu îl mai vor pe Băsescu".

A fost nevoie de intervenţia tocmai din Africa de Sud de la lucrările Internaţionalei Socialiste, a preşedintelui PSD Victor Ponta pentru a reuşi asigurarea cvorumului şedinţei. În timp ce senatorii şi deputaţii USL încercau să pună de acord ordinele şefilor cu orgoliile personale, afară câteva zeci de protestatari anti-Băsescu erau felicitaţi pentru atitudinea lor de deputatul PSD Victor Socaciu.

Senatorul PNL Ioan Ghişe nu s-a lăsat şi a prezentat plenului Parlamentului o iniţiativă legislativă care amâna cu două zile întoarcerea preşedintelui suspendat în fotoliul de la Cotroceni dar a fost pus la punct chiar de preşedintele Camerei Deputaţilor, PSD-istul Valeriu Zgonea.

Apoi, totul s-a terminat foarte repede: s-a citit decizia Curţii Constituţionale, şedinţa a fost declarată închisă, parlamentarii s-au întors la cele câteva zile de vacanţă pe care le mai au. Aseară, preşedintele Traian Băsescu aştepta publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial pentru a luat drumul Cotroceniului.

Mai multe