Traian Berbeceanu, noul prefect al Bucureștiului. Povestea „Comisarului Cattani” pare ruptă din filmele cu mafioți

22 octombrie 2020 22:15   Național
Ultima actualizare:

Traian Berbeceanu, cunoscut și sub denumirea de „comisarul Cattani” al României, este noul prefect al Bucureștiului. Hotărârea a fost luată în urma ședinței de Guvern care a avut loc în această după-amiază. Fostul comisar de poliție și consilier al ministrului Marcel Vela l-a înlocuit pe Gheorghe Cojanu, demis de Guvernul Orban din cauza unor gafe și bâlbe inadmisibile cu privire la numărul de cazuri de infectare cu coronavirus în Capitală.

Traian Berbeceanu a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba între anii 2005 și 2013, când a fost demis în urma unei anchete a DIICOT. Acuzat pe nedrept de corupție (luare de mită și favorizarea unui grup infracțional) polițistul a stat în arest aproape o lună, asta în condițiile în care procurorii nu aveau nici o dovadă a vinovăției sale. Povestea însă ia o turnură neașteptată, iar acuzatorii săi devin la rândul lor acuzați și condamnați la ani grei de pușcărie. Polițitul Berbeceanu este achitat, iar povestea sa devine arhicunoscută. 

Arestat pentru că a luptat împotriva mafiei 

La  23 octombrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale, potrivit Adevărul.  Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu. Potrivit DNA, fostul procuror şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina.

I-au fabricat un dosar fals cu probe inventate

În urma anchetei, Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia. În 30 iunie 2016, la doi ani de la începerea judecării pe fond a procesului, Traian Berbeceanu a fost achitat în dosarul penal, iar procurorii acuzaţi că au fabricat probele care au dus la incriminarea şi înlăturarea sa au fost condamnaţi la închisoare. Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, pedepse cu executare. 

Traian Berbeceanu, desemnat polițistul anului în 2007

Traian Berbeceanu a lucrat în Poliţie timp de 25 de ani, până la pensionarea sa din 2018. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, în dosarul denumit „Hidra”. Potrivit rechizitoriului, acestui dosar, circa 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi de pe platforma siderurgică a Hunedoarei. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu şi de procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi. de-a lungul carierei, el a destructurat multe organizații mafiote inclusiv cele care se ocupau cu contrabanda cu țigări.  În decembrie 2019, Traian Berbeceanu a fost numit șef de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela.

Traian Berbeceanu a scris cartea „Radiografia unei mârșăvii judiciare”

Fostul comisar Berbeceanu a scris și o carte intitulată ”Radiografia unei mârșăvii judiciare” în care povestește cu lux de amănunte toată povestea pe care a trăit-o. Interesant este faptul că fostul procuror șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan, fostul procuror DIICOT- Nicolae Cean și fostul ofițer al BCCO Alba Iulia, Alin Muntean (suspendat din funcție), au cerut în instanță interzicerea comercializării și republicării cărții lui Traian Berbeceanu. Procesul a fost deschis anul trecut la Judecătoria Sectorului 2 din București. Alături de Berbeceanu, a fost reclamată și Editura ”Curtea veche”. Foștii procurori și fostul ofițer de crimă organizată, cei care l-au anchetat pe Berbeceanu, mai cer 15.000 de euro pentru fiecare, dar și prezentarea de scuze publice de către fostul comisar. Pe lângă asta, reclamanții mai cer și retragerea publicațiilor din librării și prezentarea de scuze publice de către Traian Berbeceanu pentru că cele prezentate de acesta nu ar reprezenta adevărul, potrivit g4media.ro.

În replică, Traian Berbeceanu a postat pe contul său de facebook o replică dură: „Cam ce nu vreți voi să se afle, măi? Cum ați fabricat probe mincinoase și nelegale împotriva mea, cum m-ați arestat nevinovat, cum mi-ați distrus cariera profesională, cum mi-ați terorizat familia? Și pentru toate astea mai vreți și scuze publice? Vreți blocarea aflării adevărului prin interzicerea cărții?” a scris Berbeceanu pe contul său, după care a postat un lung pasaj din carte care îi privește pe cei care l-au anchetat.

Ludovic Orban, despre Traian Berbeceanu: „Un om corect, integru și hotărât”

Fostul comisar de Poliție Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, a fost angajat marţi, 20 octombrie, ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL. Numirea sa a rezolvat problema faptului că acesta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici, cerință pentru a putea fi numit în funcția de prefect al Capitalei. „Berbeceanu este un om corect, integru hotărât și a demonstrat în activitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele”, a spus, într-o declarație de presă premierul României, Ludovic Orban, în contextul demiterii actualului prefect Gheorghe Cojanu și al numirii lui Berbeceanu la conducerea instituției. 

Uite ce frumoasă este soția lui Traian Berbeceanu!

Gabriela Berbeceanu, soţia lui Traian Berbeceanu, este inspector şcolar pentru învăţământ preşcolar la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara. Traian şi Gabriela au împreună un fiu, pe Bogdan. Din ultima declaraţie de avere depusă de soţia lui Berbeceanu reiese că aceasta a încasat un venit anual de 54.103 lei de la ISJ Hunedoara, adică a avut un salariu lunar de 4.508 lei. Iată ce frumoasă este soția prefectului de București!

Ce spune Traian Berbeceanu despre fiul său: „Voia să se facă șef la Crimă Organizată”

Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, a vorbit anul trecut la la Digi24 despre fiul său, Bogdan. El a povestit despre cum a fost copilul afectat de problemele pe care tatăl său le-a avut din cauza abuzurilor din Justiție. „Fiul meu, când era mic, a crescut practic și alături de membrii echipei mele. Îi cunoștea pe fiecare dintre ei, îi îndrăgea, eram ca o mare familie. Și mereu când îl întrebau, spunea că vrea să se facă șef la Crimă Organizată. Era mititel atunci. După necazul prin care am trecut eu și familia mea și traumele pe care a trebuit el să le depășească nici nu vrea să mai audă de meseria asta. Și nu știu dacă trebuie să mă bucur sau să îmi pară rău”, a spus Traian Berbeceanu.

Pe pagina sa de facebook, Traian Berbeceanu posta anul trecut, în decembrie, un mesaj emoționant tot despre fiul său: „atunci când ticăloșii m-au executat, Bogdan era mititel. A suferit cumplit, iar soția a trebuit să încerce să îl păcălească, spunându-i că sunt plecat în misiune. După câteva zile a aflat adevărul, copiii din școală strigându-i răutăcioși că „tatăl tău este la pușcărie”. Au urmat zile cumplite pentru el. I-a fost foarte greu fiului meu, dar a fost și a rămas puternic. Și înțelept! Deși este încă un copil, își iubește tare mult țara și visează să poată să schimbe ceva în bine”. 

Bogdan Berbeceanu, pasionat de muzică, i-a dedicat tatălui o piesă

Bogdan Berbeceanu, fiul poliţistului Traian Berbeceanu, pasionat de muzică, i-a dedicat tatălui său una dintre piesele sale.

„(...)Auzeam de la toți că o să vină tata

Vorbeam cu el seara, dar îl visam noaptea.

Într-o zi plictisit l-am căutat pe net

Am văzut proteste că ceva nu-i corect

Sute de oameni care îl apreciau

Mai găseam și 2-3 care îl înjurau

Am văzut c-a fost închis, dar nu avea nicio vină,

Nu mai știam ce să fac, plângeam în oglindă

Comisare, hai-napoi, proteste-n toată țara.

La școală făceau mișto toți copiii din curte

Nici nu mai vreau să zic de momentele alea crunte (....)”.

Mai multe