Trăiesc la fel ca acum 100 de ani. Cele 18 familii din Balta Roșie nu au deloc utilități
Evul Mediu! Un cătun din judeţul Botoşani, cu numai 18 familii, a devenit o capsulă a timpului. Satul se numeşte Balta Roşie, iar localnicii trăiesc în condiţii grele.
De necrezut! În 2019, secolul XXI, în România, ţară a Uniunii Europene, există un sat unde timpul stă pe loc. Se numeşte Balta Roşie, este populat de 18 familii, iar modul de viaţă poate fi oricând subiect de studiu pentru istoricii curioşi să vadă cum trăiau românii în secolul al XIX - lea. Deşi se află la numai 15 kilometri de drumul naţional Botoşani - Târgu Frumos, cătunul Balta Roşie e lipsit de orice urmă de civilizaţie. Oamenii nu au nici un fel de utilităţi şi se deplasează doar cu căruţa. Ei trăiesc în mijlocul pustietăţii şi în timpul iernii rămân izolaţi complet. Sătenii rezistă doar cu proviziile strânse în timpul toamnei şi, de multe ori, se roagă în beznă să supravieţuiască, scrie adevarul.ro.
Balta Roşie nu există nici măcar pe hartă, cătunul fiind pomenit doar în actele administrative ale Primăriei oraşului Flămânzi, de care aparţine. Traseul e de coşmar: drumuri desfundate, pline de gropi, care se pierd în mijlocul câmpiei. Singurele fiinţe care sparg monotonia sunt vacile care merg pe drum în locul maşinilor. În cele din urmă, după un deal, un indicator ruginit arată că intri în Balta Roşie. Sunt doar 20 de case, aliniate de-o parte şi de alta a unui drum noroios. Casele sunt mici, din chirpici, înconjurate de ogoare şi grajduri dărăpănate. ”Se ajunge greu aici. Cică au făcut drum pe la începutul lui 2000, cu bani de la europeni, să ne lege şi pe noi de lume. După un an s-a crăpat tot”, oftează Vasile Gheorghiu.
La marginea satului trăieşte familia Pricop, care se hrăneşte din munca câmpului şi din cele câteva animale adăpostite în saivane ponosite. Mihai Pricop are aproape 60 de ani, e capul familiei şi a muncit la câmp din fragedă pruncie. Cel mai greu i-a fost să-şi ducă viaţa în beznă, fiindcă în Balta Roşie nu a fost niciodată curent. ”Am trăit în beznă de când ne ştim. Iarna, lumea se duce la culcare la ora 6.00 seara. Copiii mai învăţă la lumânare, la opaiţ. Vai de capul nostru”, se plânge săteanul. Abia acum trei ani, asociaţia ”Free Mioriţa”, printr-un proiect naţional, a adus panouri fotovoltaice în Balta Roşie. Le-au montat localnicilor, gratuit, aceste panouri pe casă. ”Pentru copii a fost bine. Nu mai învaţă săracii la lumânare. Putem aprinde bec pentru ei. Sunt 20 de copii în sat şi trăiau pe întuneric”, spune Georgeta Coşereanu.
”Cu panourile putem aprinde becurile. Nu putem avea însă frigider, maşină de spălat sau orice altceva”, adaugă Vasile Gheorghiu. Rufele se spală numai la mână. ”Încălzim pe plită apă şi spălăm. Nici apă caldă nu avem, nimic”, mărturiseşte Vasilica Pricop. Băiatul, Mihai, are 16 ani şi a văzut desene animate doar la televizorul unui magazin din Flămânzi. ”Era bucuria mea să cumpăr saci pentru tata. Era un magazin unde luam pufuleţi şi mă uitam şi câte o jumătate de oră la desene”, zâmbeşte puştiul.
Click! spune
În Balta Roşie, oamenii nu au apă curentă, aşa că n-au făcut niciodată un duş. Mereu au încălzit apa în vane şi s-au spălat în fundul grădinii, acolo unde au şi toaletele. Cei 20 de copii fac şcoala în Prisăcani, la cinci kilometri distanţă, şi de cele mai multe ori merg pe jos.