Transformă pitonul în poşetă în zece ore

25 septembrie 2014 21:54   Național
Ultima actualizare:

Ca să-ţi croiască o geantă, nu ia pielea de pe tine. Se mulţumeşte cu cea a şarpelui. Livia Tudor, marochiner de peste 45 de ani, face poşete după gustul fiecărei femei. Produsele ei sunt unice în Bucureşti, la design şi calitatea materialelor folosite.

Şerpii, crocodilii şi antilopele sunt animalele „de companie” preferate ale clientelor doamnei Livia. Însă lighioanele nu se ţin în lesă, ci pe umăr, căci din pielea lor marochinerul face cele mai năstruşnice genţi şi poşete din câte aţi văzut. „Suntem singurii din Bucureşti care facem poşete din piele naturală de şarpe (piton).

De multe ori, clientele mele văd un model mai fistichiu prin vreo vitrină şi îmi cer să le fac unul la fel. Îmi ajunge o fotografie cu acea poşetă şi o realizez în zece ore”, ne asigură femeia. Mai mult, la atelierul ei din Calea Şerban Vodă nr. 100, doamna Livia lucrează poşete din piele naturală de porc, de vacă, inclusiv toval (cea mai groasă piele, folosită pe vremuri la confecţionarea curelelor de transmisie) şi lac natural.

Genţile sale sunt căptuşite doar cu meşină naturală (piele de căptuşeală), iar preţurile se încadrează între 300 şi 400 de lei. Femeia spune că produsele sale pot concura oricând branduri celebre din străinătate. „Cei care lucram pe vremuri la Cooperativa Marochinărie puteam deveni un brand de ţară.

Eram o mie de meseriaşi, cei mai buni din câţi ştiu, şi puteam bate oricând Musette sau alte branduri de profil. Dar a venit un băiat deştept şi ne-a dat afară din ateliere, ca să vândă spaţiile”, îşi aminteşte Livia Tudor, care mărturiseşte că doar hazardul a împins-o spre această meserie.

„Când am terminat 8 clase, am dat la liceu, unde am picat cu brio la Istorie. Tata a căutat să mă îndrume spre o meserie. Mi-a zis într-o zi: «Livio, am găsit o şcoală de marochinărie, acolo ar trebui să mergi.» Eu am fost încântată, căci mă gândeam că o să am tot timpul manichiura făcută. Dar tata m-a adus cu picioarele pe pământ: «O să ai pe naiba, că acolo ăia fac genţi!»”. De 45 de ani face asta, iar unghiile sale n-au ştiut ce-i aia ojă.

Preţuri la genţi şi reparaţii

Marochinăria e deschisă de luni până vineri, între orele 10.00 şi 18.00, şi sâmbătă, între orele 10.00 şi 14.00. Iată ce găsiţi aici: Poşete damă: 300-400 de lei; Plicuri damă: 150-400 de lei Serviete bărbaţi: 500 de lei; Curele bărbaţi: 100 de lei; Coperţi biblie: 150 de lei; Curele de ceas: 30 de lei; Înlocuit fermoar: 10 lei; Înlocuit mânere poşete: 30 de lei; Înlocuit închizători: 50 de lei; Înlocuit căptuşeală: 50 de lei.

Mai multe